Президентът ще даде време на Народното събрание да промени Изборния кодекс и да актуализира бюджета. Това ще стане докато тече процедурата за съставяне на редовен кабинет.

Румен Радев не обяви кога ще връчи мандата на "Има такъв народ" и заяви, че ще остави парламента да свърши "полезна работа". Премиерът Борисов го обвини, че бави втория мандат и предупреди, че новите изборни правила заплашват с провал следващия вот.

Президентът не обяви кога ще връчи втория мандат, но каза, че парламентът има нужда от време за да приеме важни закони. Според Румен Радев е рано да се говори за третата партия, която би получила мандат, не е сериозно да се говори и за служебно правителство на този етап от конституционната процедура. Коментарите си направи на събитие по залесяване в Плана планина.

Снимка: btvnovinite.bg

Няма определен срок в конституцията между връчването на първия и втория мандат, категоричен е президентът. Според него трябва да се даде шанс на парламента да работи.

„Защото тази процедура не може да бъде разтеглена до безкрай и още веднъж се надявам това допълнително време да бъде инвестирано в диалог и съгласие, за да намерим консенсуса и да имаме със широка парламентарна подкрепа редовно правителство, обединено от ясни принципи и приоритети“, заяви Румен Радев.

Президентът обяви, че парламентът трябва не само да ремонтира изборния кодекс, а и да актуализира бюджета.

Президентът беше категоричен, че трябва да се търси ценностна рамка за съставяне на редовно правителство, а безпринципните коалиции според него ще задълбочат кризата.

Той коментира и международните скандали, свързани с шпионските мрежи след като външния министър в оставка Екатерина Захариева го упрекна тази сутрин от ефира на bTV, че не е взел отношение. Според президента отговорността за пробива в сигурността на информацията у нас е отговорност на институции - подчинени на правителството. Шпионският скандал с военното разузнаване злепоставя дълбоко България, допълни държавния глава.