„Ще бъдем в опозиция, няма нищо ненормално в това – това е демокрацията. Засега не планираме напускане на парламента. Но този парламент очевидно ще бъде доста кратък“.

Това каза пред Жени Марчева в „Тази събота“ външният министър в оставка Екатерина Захариева.

Тя влезе в студиото на bTV веднага след Мая Манолова от „Изправи се! Мутри вън!“, която вчера, заедно с членовете на председателстваната от нея Комисия по ревизията на правителствата в последните десет години, нахлу в „Булгартрансгаз“.

„Това, което се излъчва от тях и като цяло от парламента, наистина не съм виждала и крайно време е те да престанат да мислят за личния си Пи Ар. Това, което се случи вчера, беше личен Пи АР на г-жа Манолова. Това не беше желание да си свърши работата. Народните представители трябва да са пример за всички, а не да злоупотребяват с положението си. Никоя политическа партия не може да си присвоява силата на суверена, а това си позволяват те („Изправи се! Мутри вън!“ – бел. ред.). Извинявайте много – 4%“, коментира Захариева.

Тя беше категорична, че ГЕРБ не се страхуват от „скелети в гардероба“ при ревизията на управлението им.

Според Захариева мораториумът, който беше наложен върху сделки и назначения на кабинета в оставка, е в разрез с Конституцията.

„По силата на закона и поради факта, че един от основните приоритети на бизнеса и на това правителство беше България да стане член на „клуба на богатите“, ние приехме специален закон в предишния парламент за публичните дружества – техните управителни съвети да се назначават след конкурс. Това са процедури, които се изпълняват по силата на този закон. Няма юрист, който да не е абсолютно убеден, че това решение за т. нар. „мораториум“ е противоконституционно. (…) Ние ще искаме тълкуване“, обяви Захариева.

Международните скандали

Министърът на външните работи в оставка заяви, че България ще гони руски дипломати, „в случай, когато имаме доказателства за извършване на незаконна дейност“.

„Разбира се – ние ще реагираме всеки път“, заяви утвърдително тя.

Междувременно разкритикува президента Румен Радев, че не е взел отношение по нито един от международните скандали, свързани с Русия.

„На никого не служим – ние защитаваме националния интерес на България. Това не е против някого. Да бъдат така добри, да спазват конвенциите и да се държат нормално в държавите, в които сме акредитирали техни дипломати“, каза още Захариева по повод коментара на руския посланик у нас – Елеонора Митрофанова.