Българският бизнесмен Емилиян Гебрев даде интервю за италианския вестник „Република“.

В него той споделя, че отравянето срещу него е станало, след като се изяснило, че смята да купи още една военна индустрия у нас.

Ежедневникът отбелязва, че според последните разкрития експлозията в чешки военен склад през 2014 г., за която са заподозрени руските разузнавателни служби, е съдържал муниции, предназначени за компанията на Гебрев.

Шест месеца по-късно следва опитът той да бъде отровен с „Новичок“ – веществото, използвано за отравянето на бившия руски агент Сергей Скрипал и на опозиционера Алексей Навални.

Снимка: btvnovinite.bg

„Атентатът, който преживяхме, има много общи неща с този срещу Скрипал. Същото съдържание, същата схема и дори същите агенти от ГРУ“, заявява Гебрев пред вестника.

„Република“ припомня спекулациите, че саботажът в Чехия е бил извършен, защото Гебрев е снабдявал с оръжие украинската армия, воюваща с руските сепаратисти в Източна Украйна.

„Изключвам го. Нашият бизнес там е незначителен и се извършва чрез партньорски компании“, убеден е бизнесменът.

Снимка: btvnovinite.bg

На въпроса защо разследването за отравянето му е спряло и дали българските власти се страхуват да не подразнят Москва бизнесменът отговаря, че следите отиват твърде близо до най-високите нива на властта у нас и връзките им с Русия.