„Покрай неотслабващия интерес около разкритията на властите на Чешката Република за взривовете в оръжейни складове там през 2014 г. се разпространяват и неверни твърдения относно вероятните причини, в т.ч. необосновани предположения за връзка между терористичния акт и имущество на фирма „Емко“.

Това обявиха от оръжейната фирма на Емилиян Гебрев по повод публикациите в чешки медии и в „Би Би Си“ от вчера. Те изпратиха и отворено писмо до главния прокурор Иван Гешев във връзка с този казус.

Чешки медии написаха, че оръжията от експлодиралото депо са били предназначени или за украинските бунтовници, борещи се с проруските сили, или за бунтовниците в Сирия, биещи се срещу подкрепяното от Русия правителство на президента Башар Ал Асад. 

Според източници на „Би Би Си“ пък боеприпаси на българския оръжеен бос Емилиян Гебрев са съхранявани във взривените складове. От британската медия посочват, че шест месеца след експлозиите – през април 2015 г., Гебрев е бил хоспитализиран, където е бил лекуван в продължение на един месец, а след изписването му бързо се е разболял отново.

Писмото на „Емко“ до главния прокурор гласи:

„Някои от твърденията на официалните власти на Чешката република вероятно се базират на неточна или невярна информация. Така например, твърденията, че взривените там материали, собственост на „Емко“ са били предназначени за ре-експорт в Украйна, категорично не отговорят на истината. Също така, странно изглеждат предположенията, че взривовете е трябвало да станат извън територията на Чешката република, едва ли не в България. Документацията, с която разполагаме, що се отнася до материалите, собственост на „Емко“, категорично опровергават такива хипотези. Това просто няма как да е вярно.

На нас обаче не ни е известно какви други наличности е имало в складовете на чешката фирма „Имекс“, в която са се съхранявали нашите имущества. Също така не ни е известно кой и защо е допуснал руските агенти в складовете, нито какво те са „инспектирали“ там.

Считаме, че тези неточности в официалните изявления на чешките власти биха могли да бъдат избегнати, а съществуващите въпроси- проучени, ако между компетентните органи на двете страни е имало по-задълбочено сътрудничество за изясняването на всички факти и обстоятелства по случая.

За съжаление, досега никой не е потърсил фирма ЕМКО за информация по тези въпроси. В тази връзка сме изпратили писмо до Председателя на ДАНС, в което му предлагаме среща за да предоставим цялата налична при нас информация.

Ползваме се от случая да напомним, че срещу трима български граждани, през 2015 г. бе извършен терористичен акт с бойно отровно вещество от семейството на „Новичок“ от агенти на същата организация, за която днес се доказва, че е причастна и към гореспоменатите атентати. Всъщност, това са заключенията от разследването на ръководената от Вас прокуратура, на базата на които срещу трима руски граждани, предполагаеми агенти на въпросната руска организация, вие повдигнахте официални обвинения за престъпление по чл.116, ал.1, т.4, пр.3, т.6, пр.1, алт.1, т.9, вр.чл.115, вр.чл.20, ал.2, вр.ал.1, вр.чл.18, ал.1 от НК.

Ползваме се от случая да изразим надежда, че разкритията на терористичния акт в Чешката република ще дадат тласък на спряното отново от ръководената от Вас прокуратура разследване на терористичния акт срещу нас, на българска територия.

Към писмото до главния прокурор е приложено и копие от цитираното по-горе писмо до директора на ДАНС Димитър Георгиев, в което ЕМКО насърчават ДАНС да обърне внимание на случващото се, като предлагат среща, на която да представят наличната във фирмата информация.

С писмо до посланика на Чешката република в София „Емко“ изпраща и материали по случая, в случай, че не са били на разположение на разследващите власти в Чешката република“.