„Несериозно е да мислим още за служебно правителство при положение, че тече парламентарната процедура за съставяне на редовен кабинет“.

Това заяви пред журналисти президентът Румен Радев, който участва в инициативата „Да засадим дърво, да възродим българската гора“.

На въпрос кога ще връчи мандата на „Има такъв народ“ и защо дава повече време за размисъл на формацията на Слави Трифонов, държавният глава отговори: „Няма определен срок по Конституцията между първи и втори мандат. Виждате, че парламентът заработи енергично, разглеждат се важни законопроекти. Българите очакват решения, които да бъдат взети от този парламент. Така че трябва да му дадем шанс да свърши полезна работа, за каквато има вече сериозни индикации“, заяви държавният глава.

Той обяви, че в скоро време ще вземе решение по този въпрос, но че първо трябва да се намери балансът между необходими промени под формата на приети закони и съставяне на правителство.

„Не трябва да губим надежда, трябва ясно да заявим нашите очаквания да бъде съставено редовно правителство. Очаквам парламентарно представените политически партии и настоящото правителство да намерят сили да проявят отговорност за актуализация на бюджета. Защото ще бъде крайно безотговорно към милионите български пенсионери, към трудещи се, към хиляди фирми, изправени пред фалит, да се окажат без подкрепа точно, когато имат най-голяма нужда. Защото в момента за такава подкрепа в бюджета няма средства“, коментира още Радев.

Той отговори на отправената по-рано критика от външния министър в оставка Екатерина Захариева, че не взима отношение по международните скандали, свързани с Русия, докато правителството реагирало всеки път: „Време е българското правителство да осъзнае своята отговорност по скандалите във външната политика. Ние имаме дълбок пробив в националната сигурност. Представете си, петима служители на високо ниво – служба „Военно разузнаване“, Министерство на отбраната, българският парламент, които са въвлечени в тези скандали. Имат отговорност службите и органите пряко подчинени на МС и лично на министър-председателя. Те дават допуск до класифицирана информация. Те подновяват този допуск. Тук трябва да се търси сериозна отговорност, трябва да има задълбочен анализ и аз съм изискал такъв. Някои от тези органи ми го предоставиха, други още не са. Анализ какви са причините да имаме този пробив в нашата система за сигурност, който дискредитира сигурността на нашите партньори и злепоставя България. Трябва да се намери отговор защо се е случило това, каква е отговорността и какви са мерките. Това е работа, която предстои да вършим със следващото правителство. Това правителство се провали в гарантиране сигурността на класифицираната информация”, подчерта още Радев.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!