Приключи първото завъртане от парламентарната рулетка. ГЕРБ-СДС се отказаха да внесат за гласуване в Народното събрание проектокабинета си след като не успяха да проведат консултации.

От партията на Борисов върнаха мандата на президента четири дни преди изтичането на крайния срок по Конституцията.

А президентът Радев заяви, че в близките дни ще оповести кога ще връчи втория мандат на втората по големина сила в парламента.

На 20 април ГЕРБ-СДС получи проучвателния мандат за съставяне на правителство. И тъй като на най-голямата политическа сила в парламента не й достигат 46 депутата, за да състави правителство, се наложи да търси подкрепа от други партии. Такава обаче така и не получи. Така стигнахме до ситуация,  в която върна мандата три дни след като го получи.

Снимка: btvnovinite.bg

Точно в 10:30 ч. ГЕРБ-СДС върнаха проучвателния мандат за съставяне на правителство. До тук се стигна след като "Демократична България" и "Има такъв народ" отказаха подкрепа.

"За съжаление, различните партии, с които смятахме, че можем да водим разговори, за мен арогантно и безотговорно до голяма степен, проявиха политическа незрялост и отказаха разговори с нас", заяви кандидатът на ГЕРБ за премиер Даниел Митов

Снимка: btvnovinite.bg

Така през следващата седмица се очаква президентът да връчи проучвателния мандат на втората политическа сила "Има такъв народ".

"Надявам се предоставеното време да бъде инвестирано в диалог и изграждане на доверие между политическите сили. България има нужда от стабилно правителство, излъчено от Народното събрание на основата на споделени принципи и приоритети", заяви президентът Румен Радев.

От ГЕРБ са скептични, че партията на Слави Трифонов ще предложи проект на бъдещ кабинет.

"Много бих желала, а и моите колеги, да видим структура, състав, приоритети, политики . Вече две седмици не сме чули нито една дума по тези въпроси", заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

"И ни държат цялото българско общество в някакъв съспенс, висящо положение", допълни Митов.

Решението за връщане на мандата беше обявено рано сутринта от премиера в оставка на живо във „Фейсбук“. Борисов допусна, че "Има такъв народ" няма да съставят правителство.

"И след два месеца, ако има, а то ще има избори, отново ще се озовем в същата ситуация. Ако не сме първи, ще сме втори, но пак ще  е така. И пак ли ще бягаме от отговорност?", заяви Борисов.

От "Има такъв народ" и този петък не отговориха дали ще предложат правителство.

"Когато дойде мандата при нас, тогава ще разберете какво ще направим, нямам какво повече да кажа", заяви председателят на парламентарната група на партията Тошко Йорданов.

"Ако те са решили да вземат мандата, ние сме позитивно настроени, заявили сме го още преди изборите", коментира Арман Бабикян от „Изправи се! Мутри вън!“.

"Никакви консултации, структурирани, целенасочени, свързани с реализиране на мандат  от тяхна страна с наше участие не се водят", заяви Христо Иванов от „Демократична България“.

Така парламентарната рулетка се завъртя с още един оборот. И на ход са "Има такъв народ".