ГЕРБ връща мандата за съставяне на правителство, обяви премиерът в оставка и лидер на партията Бойко Борисов във видео във "Фейсбук". При него бяха номинираният за премиер Даниел Митов, кметът на София Йорданка Фандъкова и председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

ГЕРБ получи мандата от президента на 20 април, след като представи своя проектокабинет. Последните дни бяха отказани консултации от страна „Демократична България“ и „Има такъв народ“.

„За съжаление партиите, към които се обърнахме за преговори, решиха безотговорно и надменно да откажат подобни разговори, което според мен е политическа грешка и проява на незрялост“, посочи Даниел Митов.

„Най-лесно е да откажеш срещи, защото трябва да дадеш аргументи „за”  и „против”. „Има такъв народ” няма да направят правителство, страх ги е и няма да постъпят отговорно като нас”, заяви Борисов. 

„Това са хора без опит, безотговорни, водени само от омраза. Провалят всичко, до което се докоснат”, коментира още премиерът в оставка. 

„Приемете им всичко, но те няма да могат да проведат изборите. Ако това е целта им – да направят доживотно служебно правителство, това е вече пряка атака на демокрацията. Те няма да се справят с това, за което говорят - с гласуване по пощата и електронно гласуване. Ще направят голям проблем. Подкрепете ги, но ясно обяснете какво ще се случва”, отбеляза Борисов.

„Ако имаше разумна политическа класа, щяха да разчетат какво казва народът. Хората очакват от нас да вкараме правителството в парламента“, заяви той.

„Народът казва, че ГЕРБ трябва да е в управлението и че трябва да бъде контролиран от тези партии в парламента. Народът не ни даде превес. Той каза, че много сме направили и много трябва променим и да направим и понеже много време сме били неконтролирани, ще ни сложат тези да ни контролират. Това е моят прочит на изборите“, допълни Борисов.