Най-приемливо е да се даде подкрепа на правителство с мандат на „Има такъв народ“, но партията на Слави Трифонов не е показала желание да състави кабинет.

Това каза в „Тази сутрин“ членът на „Изправи се! Мутри вън!“ и зам.-председател на Народното събрание Татяна Дончева. 

По думите ѝ подкрепата на тяхната политическа сила зависи от състава на предложеното правителство. 

„Ако съставът е твърде артистичен, ако сценаристите се наредят в Министерския съвет, ще се замисля дали това ще им е по силите. Партията на Слави Трифонов не е показала по никакъв начин желание да осъществи мандата и състави правителство“, каза Дончева. 

Председателят на „Движение 21“ каза още, че си представя следващият кабинет да бъде с личности, експерти в съответните ресори. 

„Избирателите очакват политиците да не им прехвърлят собствените си проблеми. Избирателите дадоха ясен знак, че искат промяна, но дадоха доверието си така, че да е трудно осъществимо съставянето на кабинет. Социологическите проучвания показват, че над 60% не искат предсрочни избори“, заяви Дончева. 

Според нея хоризонтът пред едно евентуално правителство трябва да е до Нова година. За този период трябва да се промени изборното законодателство и състава на Централната избирателна комисия. 

По думите ѝ не е желателно да се стига до предсрочни избори сега, защото вотът трябва да се проведе в летния сезон. Дончева добави, че не би трябвало наведнъж да се провеждат избори за президент и народни представители.

По отношение на вчерашните спорове в парламента за изслушването на „тримата големи“ в съдебната власт, Татяна Дончева коментира, че прокуратурата трябва да се извади от съдебната система. Отхвърли обвиненията в лобизъм заради предложения законопроект с промени в НПК. 

„Не всеки практикуващ юрист е лобист. Текстът не предвижда прекратяване на дела, а право на обвиняемия, след като две години е бил със статут на обвиняем и с мярка за неотклонение, да поиска делото да бъде внесено в съда“, допълни тя.

Относно призива на премиера в оставка Бойко Борисов ГЕРБ да върнат мандата, Дончева заяви, че изявлението му не е имало фокус. Тя коментира и думите му „мутрите си вкараха адвокатите в парламента“. 

„От медиите, свързани с Пеевски и Борисов, от дълго време съм наричана „адвокат на мутри“. Разбрах в тези думи, че 12 г. сме имали премиер без грам институционална култура. Независимо, че председателите на ВАС и ВКС бяха изкуствено, с гласовете на ГЕРБ, вкарани в такова изслушване, те не могат да бъдат питани за конкретни дела, дори адвокатите не могат. Парламентът няма право да ги викат“, добави Дончева. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!