Коалицията ГЕРБ-СДС официално върна мандата за съставяне на правителство на президента Румен Радев. Така на ход сега е втората по големина партия в Народното събрание - "Има такъв народ". 

Точно в 10:30 ч. ГЕРБ-СДС върнаха проучвателния мандат за съставяне на правителство. Дотук се стигна след като "Демократична България" и "Има такъв народ" отказаха подкрепа.

„Бяхме подготвени с екип, бяхме подготвени с политики и с разговори по политики. За съжаление партиите, с които можем да водим разговори, за мен арогантно и безотговорно в голяма степен проявиха политическа незрялост и отказаха разговори с нас. Обещахме да не бавим по никакъв начин мандата и да го върнем, ако няма възможност за съставяне на правителство. Тук сме, за да връчим дадения от вас мандат“, заяви предложеният за премиер Даниел Митов.

Президентът от своя страна благодари за усилията.

„В близките дни ще оповестя кога ще връча мандат на втората по численост парламентарна група за съставяне на правителство. Надявам се предоставеното време да бъде инвестирано в диалог и изграждане на доверие между политическите сили. България има нужда от стабилно правителство, излъчено от българския парламент на основата на споделени принципи и приоритети. Само легитимни правителство, което се ползва с доверието на обществото, може да изведе от кризата“, заяви Румен Радев.

От ГЕРБ са скептични, че партията на Слави Трифонов ще предложи проект на бъдещ кабинет. Решението за връщане на мандата беше обявено рано сутринта от премиера в оставка на живо във "Фейсбук". Борисов допусна, че "Има такъв народ" няма да съставят правителство.

От партията на Трифонов и днес не отговориха дали ще предложат правителство.