Доцент от Университета за национално и световно стопанство беше уволнен след пост във „Фейсбук“. Събитията се случват, след като той подава оставка от ръководна позиция след посещение на Бойко Борисов в университета в началото на април.

Два дни преди изборите премиерът Борисов посещава УНСС и разглежда нов корпус. Същия ден доцент Мартин Осиковски, който преподава от над 10 години медии и комуникации в учебното заведение, пише във „Фейсбук“ пост, че се разделя с длъжността си.

Снимка: btvnovinite.bg

„Аз реагирах на своя личен профил в социалната мрежа „Фейсбук“, като направих една форма на символичен протест. На втори април с това посещение беше нарушен да го кажем така духът на закона за висше образование“, казва доц. Осиковски.

Няколко дни по-късно от ръководството му искат писмени обяснения. Предоставя ги. След няколко седмици е дисциплинарно уволнен.

Мотивите са, „че е извършено тежко нарушение на трудовата дисциплина, злоупотреба с доверието на работодателя, а и също така уронване на престижа на предприятието“, казва преподавателят.

Според ръководството на университета твърденията в публикацията са неверни.

Снимка: btvnovinite.bg
"Всичко това е свързано с доброто име и авторитета на университета. Неговите обяснения не бяха убедителни. По кодекса на труда има си там специални процедури“, казва ректорът на УНСС д-р Димитър Димитров.

Ректорът обяснява, че е избрана датата 2 април за това посещение на премиера, тъй като "на 30 март ние получихме протокол от ДНСК, строителният надзор, че имаме Акт 16 и проектът е завършен".

„Уронване на престижа означава изтъкване на такива обстоятелства, които разрушават доверието в института. а той не е казал това“, коментира адв. Валя Гигова, член на Висшия адвокатски съвет.

Снимка: btvnovinite.bg

В защита на преподавателя е организирана подписка. До момента подписана от над 2000 студенти и близо 1000 преподаватели.

„Точно тези неща, които учим в университета, се опитваме да ги покажем на практика.
Идеята ни е да си го върнем. По този начин ще покажем, че не сме съгласни с това решене на ректора“, казва Надя Манова, студент по "Медии и журналистика".

Снимка: btvnovinite.bg

Въпреки че вече не е преподавател в УНСС, доцент Осиковски ще продължи да обучава студентите си доброволно и онлайн до края на семестъра.