Националният оперативен щаб работи на пълни обороти и не е разформирован, заяви премиерът Бойко Борисов по повод промяната в сутрешните брифинги. Вчера за първи път ген. Мутафчийски не се появи, което доведе до реакции в социалните мрежи.

Решението да се промени начинът на представяне на информацията от щаба е обсъждано в продължение на две седмици по искане на самия национален оперативен щаб, каза още премиерът, който призова част от журналистите да не се "гаврят" с председателя му, ген. проф. Венцислав Мутафчийски.

Всяка сутрин щабът се среща с мен, всяко нещо се обсъжда по няколко пъти, докато се постигне консенсус и тогава министърът на здравеопазването пуска заповед, обясни Борисов. Ползваме цялата палитра на знаещи хора, а те не се обичат, но искам да чувам всички, каза още премиерът.

"Щабът е доста голям. Част от щаба всяка сутрин се явява в лицето на нейния председател, информират и задават въпроси. Забележете всяка сутрин в 7 ч. щабът първо се среща с мен. Всяко нещо се обсъжда по стотици пъти, докато не се намери пълен консенсус", заяви Борисов. По думите му обаче хората са се преуморени и имат и друга работа – например планови операции, каза още премиерът. Умолявам ви това да го прекратите и по друг начин да се работи, добави Борисов. 

Според премиера спекулациите за напрежение между него и Мутафчийски са начин да се подрони работата и доверието в правителството и щаба.

"Ето днес работят планините, нека да се пазим сами, да се спазва дисциплината и реда. Нека продължим да се пазим, за да можем да отпуснем мерките и все по-нормален да става животът. Няма нито една индикация, че всичко това ще свърши скоро. Умуваме как свиквайки, да живеем с този вирус, с нашите мерки плюс самите хора да се пазят, да се отварят все повече сектори, за да имаме нормален живот в условията на пандемия", добави Борисов.

Премиерът Борисов посочи, че има вече много искания за отпускане на режима. Днес ще се обсъжда възстановяването на шофьорските курсове, каза той. Горанов настоява да се пуснат да работят ресторантите и кафенетата на открито, при спазване на санитарни мерки, допълни Борисов.

Щабът не е спрял работа, потвърди и ръководителят му ген. Мутафчийски. 

"Променяме начина на оповестяване, защото у много хора се насажда страх, фиксира се много вниманието на обществото. Молбата за промяната беше лично наша", уточни той.

По думите му в момента се работи по това как да живеем от тук нататък с вируса. "Да се уточни концепцията за отделните сфери, от ключово значение е как ще се отрази това на здравната система", каза още ген. Мутафчийски.  Всяко отпускане на мерките трябва да е съобразено с условията, отбеляза той. 

  • 1087 нови случая на COVID-19 у нас
  • 1189 нови случая на COVID-19 у нас
  • COVID у нас: 1350 са новите случаи
  • Общата заболеваемост за страната от COVID-19 спада
  • COVID у нас: Близо 1900 са новозаразените за последното денонощие
  • 355 нови случая на COVID-19 у нас
  • COVID у нас: 26% са положителните проби за последното денонощие 
  • 1024 нови случая на COVID-19 у нас
  • МЗ обсъжда съкращаване на COVID карантината в България
  • Заболеваемостта от COVID-19: Още две области се връщат в жълтата зона