Сутрешната изява на Националния оперативен щаб протече необичайно. Изненадващо Министерският съвет изтегли председателя на Националния оперативен щаб ген. проф. Венцислав Мутафчийски от изявите сутрин.

Присъстваше само секретарят на щаба и директорът на правителствената пресслужба. Имаше основно изявления, тъй като не бяха допуснати въпроси на журналисти. 

"От днес Националният оперативен щаб спира да дава своите ежедневни брифинги в обичайния си досега вид, актуалната информация за страната и света ще бъде представена пред медиите и обществеността под формата на съобщения от доц. Димо Димов, който е и секретар на щаба. Въпросите, които имате към членовете на щаба, ще може да отправяте чрез ресорните пресцентрове и чрез пресцентъра на Министерския съвет.

Мотивът затова е убеждението ни, че българското общество вече е достатъчно добре информирано за всички особености около коронавируса. Все по-често започват да се чуват и гласове на критика, според които брифингите носят повече вреда, отколкото полза", заяви директорът на правителствената пресслужба Севдалина Арнаудова.

Доц. Димов съобщи, че научната общност е разработила три възможни сценария за развитие на заразата.

"Първи сценарий – серия от повтарящи се малки вълни, които ще се проявяват и през лятото, последователно през период до две години и очаквана тенденция за намаляване през 2021 година", съобщи доц. Димо Димов.

Втори сценарий - по-голяма вълна през есента и зимата на 2020 г. и последващи една или повече вълни през 2021 г.

Трети сценарий - т.нар. "бавно изгаряне на причинителя" - т.е. текущо предаване, възникване на отделни случаи, но без ясно изразен вълнов модел.

Без значение кой от сценариите ще се развие - очакванията са в рамките на година и половина-две да има значителна активност на вируса.

Анализ на ефекта от мерките у нас ще покаже дали да продължим да ги разхлабваме или ще ги затегнем отново.

На въпрос на bTV защо са решили по този начин да обявят края на традиционните брифинги и къде е председателят на Националния оперативен щаб Севдалина Арнаудова отвърна, че председателят и премиерът обсъждат в кабинета актуалната обстановка и отхлабване все още на мерките.

В съобщение до медиите лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира:

"Борисов употреби генерал Мутафчийски да му свърши черната работа. Само по себе си това не е изненада. Бягството от отговорност е негов любим подход от първия му ден в политиката".

По-късно от правителствената пресслужба и Министерството на здравеопазването уточниха за bTV, че сутрин в 8 ч. ще има кратки изявления на секретаря на щаба, които ще могат да се излъчват на живо, без журналистически въпроси.