Очаква се 60-70% от населението на Европа да прекара коронавируса, каза на извънреден брифинг премиерът Бойко Борисов.

По-рано тази вечер той взе участие в консултативното заседание на Европейския съвет във връзка COVID-19.

Според Борисов Европа е закъсняла с мерките срещу разпространението на коронавируса.

„За съжалени едва към днешна дата много от държавите членки на ЕС започват да прилагат граничния контрол, затварят училища и театри“, каза той.

„Коронавирусът лети във въздуха и маските не го хващат. Ограничаването става чрез дистанция, избягване на контактите и движение, включително пътуванията в чужбина“, каза още премиерът.

След днешното заседания е взето решение за отпускането на 25 милиарда евро. С тези пари ще бъдат стимулиране големите компании да произвеждат съответното оборудване, което през следващите седмици и месеци ще бъде така необходимо на болниците, за да се справят с коронавируса.

„Трябва да започне масово производство на аспиратори, защото те ще са най-необходими през следващите седмици и месеци“, допълни той.

Борисов посочи, че в някои страни има недостиг на болници и за целта се преоборудват хотели.

Според Борисов най-доброто е през следващите месеци да се намери лекарство или ваксина. Българска компания е много напред в разработките. Премиерът отбеляза, че не можем да затворим градския транспорт. По време на консултациите всички страни са поставили въпросът за туризма.