Не е ясно кога ще приключи извънредното положение, наложено за ограничаване на разпространението на заразата от коронавирус, заяви премиерът Бойко Борисов на брифинг за мерките срещу COVID-19.

Няма кой да направи такава прогноза, заяви Борисов, който отбеляза, че по време на видеоконференцията на европейските лидери в четвъртък вечерта и в другите страни се говори за удължаване на извънредните мерки.

Държавата ще се опита да закупи още 500 000 теста допълнително към тези, които ще бъдат закупени от ЕК, разкри Борисов, който още в четвъртък вечер заяви, че ще бъдат поръчани 1 милион теста за България. От тях 600 000  са така наречените PCR тестове, а 400 000 – бързи.

"Ще говоря днес с ЕК дали към този 1 милион е възможно да прибавим още 500 000 теста от различните модификации. Тогава ще ми е най-чисто, защото Комисията ги купува, ние ги плащаме и те ни ги докарват. Това е най-чистият вариант", зави Борисов.

Сделките за закупуването на тестовете ще бъде извършено без посредници с държавно споразумение между нашата страна и производителя. От кои държави ще бъдат закупени, ще кажат лекарите, обяви Борисов. А що се отнася до частни болници, които искат да закупуват тестове, никой няма да им пречи.

Кога ще започне масовото тестване у нас, също зависи от решението на лекарите, които ще кажат дали ще е след "6, 7 или 8 седмици", заяви Борисов.

Министерски съвет е взел решение за закупуването на 1 милион маски и 50 респираторни апарата от Китай, съобщи министър-председателят. Сделката ще се осъществи на международно ниво, "директно с държавната компания".

Лекарите и медицинските работници, както и всички, които са на първа линия в борбата със заразата, могат да ползват "зеления коридор" за тировете, когато им се налага да се придвижват между градовете в страната, обяви Борисов.

Премиерът обобщи решенията, които са взели европейските лидери по време на видеоконференцията в четвъртък вечер. ЕС ще предприеме твърди мерки срещу дезинформацията относно COVID-19 "с прозрачна и своевременна комуникация". Правителствените ръководителите са призовали ЕК да ускори действията си по осигуряването на неотложно медицинско оборудване в целия Европейски съюз, което е най-належащият приоритетен въпрос.

В сътрудничество с индустрията ЕК ще направи преглед на запасите и вноса и ще направи всичко възможно за подобряване на положението. Комисията ще работи активно по съвместните обществени поръчки за набавяне на личните предпазни средства, апарати за респирация и консумативи за тестове. Лидерите на държавите членки са отправили искане за ускоряване на процедурите в това отношение.

ЕС ще обедини и усилията си в научните изследвания, които ще подпомогнат да се пребори заразата. Вече са мобилизирани 140 милиона евро за 17 проекта, включително за ваксини.

По думите на Борисов т. 13 от заключенията не е добра за България, тъй като предвижда усилията на Европейската централна банка да се концентрират върху страните от еврозоната.

Евролидерите са се споразумели да увеличат усилията си за завръщането на гражданите на всички страни членки, които искат да се завърнат в родината си, а се намират на територия на друга държава от ЕС.

Има засилен интерес към защитните облекла, които се произвеждат у нас, от другите страни в ЕС. "Казах им на всички, че ако си намерят плат, защото платът е кът, ние си го тъчем в България, да го докарат, ние ще им го ушием", заяви Борисов, който каза, че е възложил на вицепремиерът Дончев да "им направи едно експо" на произвежданите у нас продукти за защита.

Още в понеделник наши предприятия от шивашката индустрия ще бъдат сертифициране за изработката на защитни облекла, защото "тези заводи те ги познават, шият за Бундесвера", обясни премиерът.

Премиерът отказа да коментира въпроса за безлихвените кредити, които ще могат да теглят служители на фирми, пуснати в неплатен отпуск заради пандемията. "В сряда банките ще обявят заедно с БНБ и ме помолиха дотогава да мълча", заяви Борисов.

Относно предложението държавата да поема 60% от средствата за на засегнатия от коронавируса бизнес, вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че е важно мярката да мине през Националния съвет за тристранно сътрудничество по-късно днес.

По този начин Министерски съвет ще може да произведе решение, а ако резултатът от срещата е положителен, то мярката може да бъде приета още този следобед, за да е достъпна в началото на следващата седмица.

Дончев подчерта, че мярката подлежи на промени, като тя вече е била изменяна. По думите му прогнозите са, че ползватели могат да бъдат над 1 млн. работници, а прогнозният разход е 1 млрд. лв.

„Скоростта има огромно значение. Важно е да действаме веднага“, подчерта той. На журналистически въпрос, касаещ поевтиняването на цената на газа от 1 април и връщането на надвзетите от „Булгаргаз“ суми, Дончев обясни, че предстои да се обсъдят начини за уреждане на плащанията. Според него по всяка вероятност това ще стане чрез редуциране в бъдещи сметки на потребителите.

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 2 627 34 159 1 390
Света 6 774 648 81 954 395 611 3 302 778
Заразени* Нови Починали
България 2 627 34 159
Света 6 774 648 81 954 395 611
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer