Към момента има образувани над 200 досъдебни производства за неизпълнение на наложената карантина на лица, които се завръщат от чужбина и такива, които имат контакт с лица с коронавирус.

Това съобщи вътрешният министър Младен Маринов на извънреден брифинг в Министерския съвет. Вече има над 24 000 карантинирани в страната, като по-голямата концентрация е в София и по-големите областни градове.

Мерките, които затрудняват най-много гражданите в момента, са контролните пунктове на изходите и входовете на областните градове.

От вчера по разпореждане на премиера в помощ на контролните пунктове са се включили и служителите на тол системата, които насочват основно товарния трафик, така че да бъде облекчено преминаването през КПП-тата.

Основният проблем в момента е трафикът от Перник към София, защото голяма част от перничани работят в столицата.

„Правим всичко възможно да разпределим потоците, така че чакането да е минимално. В момента на Владая има около 2 км опашка, но сме изпратили 12 полицейски служители, така че тя намалява“, обясни Младен Маринов.

По думите му мерките са строги, но такива трябва да бъдат, за да издържим до края на кризата. Вътрешният министър помоли гражданите за разбиране.

"Гарантирам, че няма как да се злоупотреби с личните данни в декларациите, които трябва да се оставят на КПП-тата. Те бяха въведени впоследствие след констатирани случаи на недобросъвестно използване на възможността за пътуване по различни поводи", обясни още вътрешният министър.

Той уточни, че в ромските махали е концентриран повече ресурс, за да се гарантира спазването на извънредните мерки в страната.

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 2 585 25 147 1 322
Света 6 574 317 11 622 388 047 3 171 177
Заразени* Нови Починали
България 2 585 25 147
Света 6 574 317 11 622 388 047
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer