Премиерът Бойко Борисов пристигна в Мюнхен за участие в традиционната Конференция по сигурността в германския град.

"Малко вятър. Зима е - колкото повече дъжд и сняг, толкова по-добре", бяха първите думи на премиера пред местна медия след коментар, че е донесъл лошото време в Германия.

„С баварския премиер и с другите колеги ще обсъдим това, което правим по Западните Балкани. Също така как България се е справила с нелегалната миграция, как по границата ни залавяме рекордни количества наркотици“, каза още Борисов.

„Западът – бих нарекъл така Европа, Щатите, Канада, трябва да се намесят по-активно в множеството военни конфликти по дипломатичен път, за да договорят мира в Либия, Сирия, Иран, Ирак, Афганистан - навсякъде, където има проблем“, отбеляза премиерът Борисов.

Българският министър-председател бе категоричен, че в момента тероризмът, нелегалната миграция, а сега и коронавирусът са голяма паника в света. Той добави обаче, че път за справяне с всички тези предизвикателства са дипломацията и мирът.

На летището Борисов бе посрещнат от екип на YouTube канала на конференцията, който осигурява цялостна информация за участието на европейските и световни лидери в събитието.

Основана през 1963 г., Мюнхенската конференция по сигурността приема всяка година стотици високопоставени официални лица и десетки световни лидери за дискусии по световните предизвикателства.

Целта на събитието е да изгражда доверие и да допринася за мирно разрешаване на конфликти чрез неформален диалог в рамките на международната общност, имаща отношение към сигурността.

Тази година световният форум отново събира близо 500 лидери, които ще се фокусират върху новите предизвикателства пред сигурността. В различни формати  те ще обсъдят разширяването на сътрудничеството в областта на отбраната и либералния международен ред.

По време на конференцията Бойко Борисов ще участва в дискусии по важни международни теми и ще проведе редица двустранни срещи.

  • Третата доза ваксина срещу COVID-19: В пунктовете не я поставят, чакат заповед на МЗ
  • Стоичков за COVID вълната у нас: На това дередже сме, защото не се ваксинираме
  • Отново висок брой новозаразени и починали от COVID-19
  • Навсякъде ли у нас е в ход поставянето на трета COVID доза?
  • Вижте къде ще има изнесени ваксинационни пунктове през почивните дни
  • 6% от починалите от COVID-19 за последните 24 ч. са ваксинирани
  • Алибегов: Проверяващите, които идват на инспекция, не са ваксинирани
  • Д-р Георги Миндов: Едва 10% от COVID пациентите в реанимация оцеляват
  • Почти 100 души са починали от COVID-19 за последните 24 часа
  • COVID-19 в Център за настаняване от семеен тип в Стара Загора