Ново напрежение в управляващата конструкция. Поводът и днес са назначенията във властта.

Лидерът на ГЕРБ видя криза в парламента, заради това, че "партията на промяната не си държи на думата". Поредният рунд е заради ситуацията с избора на управител и подуправител на НЗОК и последвалите оставки на посочените от двете партии.

Партньорите в управлението ПП-ДБ днес бяха по-лаконични. А опозицията заподозря пазарлък за постове.

На партийно събитие в Сливен лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че кризата с назначенията във властта е ескалирала до криза в парламента.

“Партията на промяната не си държи на думата. Макар че в медиите излезе, че все едно Николай Денков е дошъл и ни се е накарал – това беше внушението, това не е вярно. На ГЕРБ мога да се карам само аз. А на мен – никой“, заяви бившият премиер.

Засега няма реакция от "Продължаваме промяната-Демократична България", но пред Дарик радио съпредседателят Христо Иванов коментира назначенията и искрите във властта.

„Сега премиерът на България трябва да балансира върху една невъзможна по условие конструкция, която въпреки това трябва да произвежда резултат. Ние сме близо до счупването на конституционния ред, трябва да сме обрани и внимателни, за да не се превърнем в част от проблема“, каза той.

Според вицепремера Мария Габриел договорка за регламент кой как да бъде назначаван и сменян във властта е необходима и самата тя е настоявала за това още преди 6 месеца.

„В името на това да има процес, валиден за всички назначения, правим крачка назад. Никой не трябва да бъде сменен просто, за да бъде сменен. Зависи от резултатите. Главният критерий е как се изпълняват мерките и реформите“, коментира Габриел.

А от опозицията заподозряха, че скандалите са заради разделяне на постовете във властта.

„Правителството е катализатор на хаоса и липсата на перспектива. Днес назначаваш хора утре ги уволняваш. Е, за каква сигурност за хората да говорим? Ясно е, че е пазарлък“, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Останалите парламентарни сили днес запазиха мълчание.