Думите на премиера Николай Денков за избора на подуправител на НЗОК провокираха спешна среща между партиите в управлението.

След напрежението за назначаването на Момчил Мавров за подуправител на Здравната каса партньорите в управлението са се разбрали - оставки да подадат и управителят, и подуправителят.  

„Решихме да направим крачка назад и когато е ясно как ще се назначават, тогава да назначим”, коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

От ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ обявиха, че застават категорично зад премиера акад. Николай Денков.

“Те да си го подкрепят, ние даваме подкрепа само на вицепремиера Мария Габриел”, заяви председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски след острите думи, които отправи вчера към премиера.

От ДПС посочиха, че също ще имат кандидати за регулаторите.

Междувременно със 142 гласа "за" депутатите приеха на първо четене бюджета на здравната каса за догодина. Това стана с гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. Възраждане, БСП и ИТН бяха против.

Над 8 милиарда лева е бюджетът на касата за догодина. От БСП, Възраждане и „Има такъв народ“ обявиха, че няма да подкрепят план-сметката. В здравната комисия ГЕРБ и ДПС се въздържаха. Една от критиките на ГЕРБ е забраната за разкриване на нови болници и клинични пътеки.

Пленарната зала прие и бюджета на общественото осигуряване с гласовете на управляващото мнозинство.