„И избора подуправителя на НЗОК бяха нарушени два принципа – че не позволяваме да бъдат назначавани на ключови места хора, които имат проблеми. Този човек има проблем. Аз лично съм виждал сигнал от ДАНС към прокуратурата за това, че той е лобирал по начин, който изисква проверка“. Това заяви премиерът Николай Денков относно избирането на Момчил Мавров за подуправител на НЗОК.

„Назначаването на този човек на позиция, свързана с разпределението на над 8 млрд. лева годишно, е проблем. ГЕРБ и ДПС знаят това нещо. Аз лично съм изпратил до Росен Желязков точно този доклад, за да бъдат информирани и да знаят за кого стават дума“, коментира премиерът.

Той посочи още, че договорките с ГЕРБ винаги са били едни и същи – хората, които се назначават да бъдат приемливи и от двете страни.

„Вчера обаче ГЕРБ и ДПС със съдействието на „Възраждане“ избраха този човек“, заяви Денков.

Той коментира още, че трябва всякакви възможности за злоупотреби в здравната каса да бъдат предотвратени.

„Този начин за вземане на решения е абсолютно неприемлив“, допълни премиерът. Той посочи, че очаква ГЕРБ да оттегли Момчил Мавров от позицията на подуправител на НЗОК.

"Това, което се случи вчера, беше тест какво се случва, когато няма механизъм за вземане на решения", коментира още министър-председателят и допълни е време ГЕРБ да седне на масата за преговори.

„От две седмици ГЕРБ вече бави правилата за избор на състав на антикорупционната комисия, която е ключова за борбата с корупцията. Имахме и обаждане от Европейската комисия, която поиска среща и попита защо се бавят тези правила“, съобщи Николай Денков.

„Нека да го кажа ясно – или ГЕРБ ще се върне обратно по пътя, по който тръгнахме, или ние през последните две седмици сме се отклонили в грешна посока. Това е залогът, затова и емоциите са малко по-силни“, коментира още той.

„Не смятам, че трябва да отговарям на всички глупости, които се говорят в публичното пространство“, заяви премиерът Николай Денков в отговор на запитване за вчерашните коментари на председателя на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски.