Проф. Момчил Мавров бе избран за подуправител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Той е номинация на ПГ на ГЕРБ-СДС.

„За“ гласуваха 103 народни представители, „против“ бяха 83, нямаше "въздържал се" Мандатът на подуправителя ще бъде до 30 ноември 2028 г.

При представянето на единствената кандидатура председателят на здравната комисия Костадин Ангелов (ГЕРБ-СДС) посочи, че проф. Мавров има повече от 10 години професионален опит в системата на здравеопазването и в областта на управлението на здравеопазването, в управлението на НЗОК като председател на Надзорния ѝ съвет, в управлението на УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД, Пловдив, като заместник-директор по административните и икономически въпроси.

Номинацията предизвика дебат в пленарната зала, който продължи близо три часа.

По-рано от „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) заявиха, че са против кандидатурата на проф. Момчил Мавров за подуправител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

„Има доклад на ДАНС в секретно деловодство, който говори срещу този кандидат и има съмнения за лобизъм за частни болници“. Това обяви съпредседателят на парламентарната група на ПП-ДБ Кирил Петков пред журналисти в кулоарите на парламента. Той добави, че не биха допуснали риск за здравето на българските пациенти и за финансирането на българските болници.

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов, посочи, че групата на ПП-ДБ преди две седмици е взела решение, че не може да подкрепи този кандидат. „Това беше комуникирано с нашите колеги от ГЕРБ и ДПС и те, с пълното съзнание за това наше решение, днес с помощта на „Възраждане“ вкарват тази точка в зала. Сега очакваме „Възраждане“, като не участват в гласуването, да направят възможен този избор“, добави той.

Христо Иванов припомни, че преди десет дена е било поставено условие да не се прокарват решения с „Възраждане“ именно от ГЕРБ и ДПС.

„Те в момента пред нашите очи ще направят това за човек, за когото имаме съмнение и който очевидно не отговаря на стремежа на такива позиции да се назначават хора с минимален стандарт на несъмнение за корупция и способност да защитават обществения интерес“, каза той. Иванов заяви, че ще гласуват против и ако това мине, ще има съответните политически последствия.