Лично министър-председателят Бойко Борисов наредил да „Хизбулла” да бъде посочена като отговорна за атентата на бургаското летище през миналия юли. Това стана ясно от изявление на премиера в Брюксел.

Преди това президентът Росен Плевнелиев коментира, че българските обвинения срещу ливанската шиитска групировка са отправени с разрешението на главния прокурор Сотир Цацаров. Последният обаче не потвърди подобна информация.

Твърдението на София за намеса на „Хизбулла” бе официално съобщено след заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) при президента. Това бе сторено лично от вътрешния министър Цветан Цветанов, който, използвайки термин от наказателното право, обяви, че „има обосновано предположение”, че военното крило на „Хизбулла” е замесено в атентата.

Пред btvnews главният прокурор Сотир Цацаров коментира, че „Цветан Цветанов има разрешение от наблюдаващия прокурор, който е окръжният прокурор на Бургас, да съобщи факти и обстоятелства по делото, но не и имена”.

Преди два дни, когато страната ни посочи ливанската шиитска групировка, освен нейното име, Цветанов съобщи още три – фалшивите на взривения атентатор и на двама от помагачите му.

От изключителна важност е да се отбележи, че според закона единствено наблюдаващият прокурор може да решава коя информация по делото може да бъде изнесена публично и няма да навреди на разследването.

„ДНК-то на Хизбулла”

По-късно обаче от първия официален коментар на премиера Бойко Борисов по темата стана ясно, че разрешението за назоваването на „Хизбулла” всъщност е било дадено лично от него.

„ДНК-то му върху шофьорската книжка на един от извършителите, ми даде основание да позволя вече с определена степен на вероятност да се съобщи информацията, която и вие самите настоявахте месеци наред да разберете”, заяви Борисов в Брюксел пред български журналисти.

Той коментира, че става въпрос за „наше вътрешно разследване” и трябвало да се „се съберат достатъчно доказателства, за да може да се говори със степен на вероятност”.

„Както в Белия дом пред американския президент, така и в Лондон, в присъствието на премиера Дейвид Камерън, съм казал, че докато няма доказателства, които по добър начин да показват цялата схема на движение, не бих дори коментирал”, каза Бойко Борисов.

Тезата за „нашето вътрешно разследване” и „събирането на достатъчно доказателства” обаче леко издиша, тъй като Вашингтон и Тел Авив реагираха мигновено с предварително подготвени и кореспондиращи помежду си изявления след като София посочи „Партията на Бога”.

Нещо повече – часове преди Борисов да говори в Брюксел, главният прокурор Цацаров коментира, че решението за българските обвинения срещу „Хизбулла” са взети от политически орган – КСНС. Цацаров добави, че прокуратурата все още няма достатъчно данни, за да води съдебно дело.

  • Делото „Сарафово“ започва по същество
  • Пет години след атентата на летището в Бургас: Защо и как делото забуксува
  • Втори фалстарт на делото за атентата в Сарафово
  • Навършват се четири години от атентата в Бургас
  • Навършват се 4 години ат атентата на летище „Сарафово”
  • Ще бъдат ли открити и наказани виновните за атентата в Сарафово?
  • Предполагаемите извършители на атентата в Бургас влязоха в черния списък на САЩ
  • Две години мъка за близките на убития в "Сарафово" българин
  • Установена е самоличността на атентатора от Сарафово (ОБНОВЕНА)
  • Близките на жертвите от атентата в Сарафово искат незабавни отговори от българските власти