Държавата започват проверки за свръхпечалби в магазините. Сред проверяваните продукти са млечните, които се оскъпяват до 80% от производството до веригите.

Снимка: btvnovinite.bg

При изкупна цена на млякото от около 1,20 лева след преработката то поскъпва до 2,40 лева. В търговската мрежа обаче е много трудно да намерим литър на цена под 3 лв. Подобна е картината и при кашкавала – цени над 30 лв. за килограм.

Още миналата седмица министърът на икономиката заяви пред bTV, че някои от търговските вериги работят на свръхпечалба. От три институции и днес проверяваха големите магазини.

За килограм кашкавал се използват 10 литра мляко. При изкупна цена от 1,20 лв. суровината излиза 12 лв. На стелажа обаче стават 30 лв. за килограм. Причините – разходите за логистика, печалба на дружеството и такси за търговските вериги.

Снимка: btvnovinite.bg

„Тези такси са различни за различните вериги, но средно са около 20%, а надценката която самата търговска верига слага е отделно и е по преценка на самата търговска верига“, обяснява Николай Маринов, изпълнителен директор на Държавното млекопреработвателно дружество.

От държавното предприятие казват, че не могат да продават значително по-евтино и в собствените си магазини, като изтъкват че частните вериги искат това от тях, за да не се подбива цената.

Позицията на сдружението на големите вериги е: „Сдружението за модерна търговия не може да коментира търговските отношения между отделни доставчици и търговци, нито да събира данни за ценообразуването на компаниите“.

В същото време ферми в страната сигнализират, че изнемогват, защото млякото им се изкупува на 90 стотинки.

От Комисията за защита на потребителите, данъчните и агенцията по храните днес проверяваха в големите магазини дали намаленията отговарят на обявените условия. Нарушения не липсваха.

От КЗК също започват проверка за нелоялни търговски практики по веригата за доставки.

А в съседна Гърция Федерацията на потребителите призовава клиентите да бойкотират млечните продукти за седмица с цел намаляване на цените им.

Вижте и коментара на Николай Вълканов, изпълнителен дироктор на Сдружението за модерна търговия: