Държавата с мерки срещу инфлацията. Премиерът събра на среща ресорните министри и представители на агенции. 

Ще се прави всекидневен анализ на хранителните продукти от потребителската кошница, за да се прецени движението на цените у нас и в страните от Евросъюза. 

Обмисля се постоянен сайт, на който потребителите да следят цените в търговските вериги. В случай на разминаване ще могат да подават сигнали към Комисията за защита на потребителите. 

Контрол на движението на цените от производителя до крайния клиент. Така ще се избегне разликата в цените на храните, които купуваме ние и останалите европейци, без това да влияе на свободния пазар, очаква премиерът.  

„Това, което установихме от производител, през търговеца, до щанда в магазина са разлики от 20-30% и повече. Цените и на горивата, и на енергоносителите, и на транспорта бележат спад, но това не се случва с основните хранителни продукти“, заяви служебният премиер Гълъб Донев.

В кварталните магазини в Ямбол килограм сирене е между 12-16 лева - непосилна цена за пенсията от 480 лева на Марина Петкова. Затова тя си купува от по-евтиното.

Търговците казват, че млечните продукти идват с високи цени от производителя, а надценката в магазините е минимална. В мандрата в сливенското село Желю войвода за всеки килограм сирене са нужни 6 литра прясно мляко. Цената на едро към търговците е 11 лв. на килограм сирене, а себестойността му е 10 лева. 

Трудно биха паднали цените на млечните продукти, защото всичко расте нагоре, фуражите станаха 40% по-скъпи, а фактурата ни за ток от 2000 лв. стана на 9000 лева на месец“, обясни Даниел Стоянов, управител на мандра.

Към тях производителите добавят и високите цени на горивата.

Още по темата вижте в сайта businessnovinite.bg.