„На фермера струва 1,30 лева, за да произведе един литър мляко. Фермерката цена, колко продава на преработвател, е 1,10 лева. В магазина цената става 3,90 лева - това е ножицата на цените“.

Това заяви в студиото на bTV Новините доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания на БАН.

Доц. Огнян Боюклиев, Институт за икономически изследвания на БАН
Снимка: Редакторски екип

„За да има ниска инфлация – сметката я плащат фермерите. Добавената стойност е при търговеца. Липсва политика – хубаво правят проверки“, добави той.

„Вече една година комисия проверява какво стана с цените на олиото и слънчогледа – отговор няма. Същото е с Комисията за защита на потребителите. Това не се прави кампанийно, нужен е диалог“, коментира доц. Боюклиев.

Икономистът обясни, че във Франция е постигнато споразумение с търговците цените на 100 продукта да бъдат фиксирани в продължение на 100 дни.

„Суровото мляко е 2,20 лева. Това става със споразумение за нива на цените между производителя на суровината, преработвателя и държавата. Европейска политика – това липсва на нас“, каза още доц. Огнян Боюклиев.