33 966 зрелостници са се явили на втория държавен зрелостен изпит днес, докато подадените заявления за участие са били над 36 000, съобщиха от Министерството на образованието и науката.

Рано тази сутрин в МОН бе изтеглен и генериран вариант 1 на матурата, при която зрелостниците могат да избират между 13 предмета.

Към момента е анулирана само една изпитна работа по география и икономика в Крумовград заради използване на мобилен телефон.

Осем ученици под карантина също са имали възможност да проверят знанията си, но от тях на матурата са се явили само трима.

Традиционно най-много са желаещите за матура по английски език, по биология и здравно образование и по предметите от философски цикъл.

При спазването на строги COVID мерки изпитът започна точно в 8 сутринта в цялата страната.

"Задължително децата минават през терморамка, на която се измерва температурата. Дезинфекцират си ръцете, разпределени са по залите по 10 зрелостници. Спазва се отстояние между отделните маси, на които те са разположени. Съответно стоят с маски по време на държавния зрелостен изпит", каза Цветанка Костадинова, директор на 105-то училище ''Атанас Далчев''.

Изпитите по желание ще се проведат от 26 до 31 май, а резултатите от двете матури ще се обявят до 7 юни.

На 4 юни пък ще се проведат държавните изпити по теория за придобиване степен на професионална квалификация, избрани вместо втора задължителна матура. Резултатите им ще станат ясни на 11 юни.