Над 33 хиляди зрелостници се явиха на втората матура. На нея учениците избират между 13 предмета. Кои са най-предпочитаните тази година?

На втория задължителен зрелостен изпит учениците работиха по вариант едно.

Традиционно най-много зрелостници са избрали да се явят на матурата по английски език – близо 12 500, следвани от тези избрали матурата по биология и философския цикъл.

Най-малко са заявленията за италиански език.

Матурите се проведоха в над 5000 зали. Бяха ангажирани повече от 15 000 квестори. При спазването на строги COVID мерки изпитът започна точно в 8 ч. в цялата страната. 

„Задължително децата минават през терморамка, на която се измерва температурата. Дезинфекцират си ръцете, разпределени са по залите по 10 зрелостници. Спазва се отстояние между отделните маси, на които те са разположени. Съответно стоят с маски по време на държавния зрелостен изпит“, обяснява Цветанка Костадинова, директор на 105 училище „Атанас Далчев“.

Снимка: bTV

По инструкция в залата се допускаха от осем до 13 ученици.

Първите зрелостници в Средно училище „Райчо Каролев“ пристигнаха от Севлиево с училищен автобус, за да защитят знания по география и история.

Осем са заявленията в цялата страна за ученици под карантина. В системата на МОН не са регистрирани болни.

За първи път във всички 28 регионални управления на образованието имаше локални центрове за видеонаблюдение в реално време.

Снимка: bTV

На 4 юни ще са държавните изпити по теория за придобиване на професионална квалификация. Към тях тази година има и най-голям интерес – над 13 000 ученици.

От 26 до 31 май са изпитите по предмети по желание. Резултатите от двете матури ще бъдат обявени до 7 юни.