Пациент от листата на чакащите за белодробна трансплантация вероятно ще бъде изпратен в Италия. Това съобщи пред bTV директорът на Агенцията по трансплантация.

Утре Адриан Петков, един от пациентите, който не дочака белодробна трансплантация, трябваше да замине за болница в Рим, където да бъде консултиран и на по-късен етап трансплантиран. Той обаче не дочака утрешния ден и почина в събота. Негови близки настояват на негово място да замине друг пациент от листата на чакащите.

Близките на 30-годишния младеж днес бяха приети от заместници на здравния министър.  

„Бяха съгласни с това, че не са си свършили работата през последните 2 години. Това не че ще върне братчето ми, но дано си вземат поука от всички грешки и да не ги допускат в бъдеще”, коментира Алберт Петков, брат на Адриан.

Преди близо две години съпругът на Христина Хрисимова също не дочаква белодробна трансплантация. „Знам цялото усещане за безпомощност, за ужас, за гняв и за болка”, казва вдовицата.

Мъжът на Христина е имал възможност да бъде трансплантиран във Виена. Тя съди Комисията за лечение в чужбина към министерството заради фатално според нея забавяне.

Вярва, че единствената болница, която приемала българи – тази във Виена, е прекратила договора си с България заради писмо от здравното министерство. В него държавата настоява за разбивка на исканата такса. В противен случай, не бихме могли „да обсъдим бъдещи случаи на белодробна трансплантация на български граждани в Медицинския университет, Виена”.

Д-р Ваньо Шарков, подписал писмото като зам.-министър, отказа интервю, но отговори, че трансплантации са извършени и след изпращане на писмото. 

Делото на Христина вече е в ход. „Бързах заради съпруга ми. Защото всеки ден го гледах как все по-трудно диша, колко много страда, колко болезнено е всичко за него физически, психически, емоционално. Сега нямам бързане. И докато съм жива, няма да спра”, категорична е Христина.

Ако не осъди министерството у нас, тя ще съди държавата в Страсбург.

Стана ясно, че другата седмица отново ще има протест на пациенти. Организират го близките на недочакалия белодробна трансплантация Адриан Петков.