Трима пациенти от листата на чакащите за белодробна трансплантация са починали за две седмици. Това съобщи новият директор на Агенцията по трансплантация д-р Михаил Христов.

Преди 2 дни в Министерството на здравеопазването е получено писмо от Германия, от което става ясно, че държавите пълноправни членки на организацията Евотрансплант няма да трансплантират граждани на държави, които не са пълноправни членове, като България. И сега ведомството планира да извършва трансплантациите у нас. 

Другата седмица МЗ се надява да сключи договор с клиники от Германия и от Турция да обучат български лекари, които да правят операциите у нас.

Д-р Христов направи този коментар, след като по-рано родителите на един от починалите – Адриан Петков, разказаха историята си пред камерата на bTV.

Адриан страдаше от рядкото заболяване муковисцидоза, заради което спешно се нуждаеше от нов бял дроб. Беше в листата на чакащите близо година. В края на май той се включи в протест пред здравното министерство, заради откази на европейски клиники да приемат български пациенти за белодробна трансплантация.

Адриан не дочака трансплантацията и издъхна на 13 октомври. Министерството твърди, че е направило всичко възможно да спаси Адриан и в сряда е трябвало да замине за Италия. Институцията преговаря с чужди клиники да обучат български лекари за белодробни трансплантации в болниците „Света Екатерина” и „Лозенец”.

Близките на Адриан казват, че ще потърсят правата си и в Страсбург и се обърнаха лично към премиера. В памет на момчето близките му планират да създадат фондация, която да се бори за останалите чакащи да бъдат трансплантирани.

В листата на чакащите остават 14 души. "Аз се чувствам излъгана. Долни лъжи без никакви скрупули. Естествено, че ме е страх. Но повече гнева, че съм бясна. За мен тези хора нямат сърца. (...) През последните дни Адриан си купуваше сам антибиотика, сам физиологичния разтвор, докато беше в болница", споделя една от нуждаещите се от трансплантация - Илияна Христова.

Вярва, че единственият начин да живее е да стане здравен емигрант - да получи австрийско гражданство и да бъде трансплантирана като такава.