Комисията по бюджет и финанси в парламента прие на второ четене план-сметките на НЗОК и на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2024 г.

Бюджетът на ДОО е 24,3 млрд. лв. Предвидено е увеличаване на минималната заплата на 933 лв. Максималният осигурителен доход нараства от 3400 лв. на 3750 лв. Това увеличение беше одоборено от комисията след три прегласувания. 

Предвиден е ръст на пенсиите от юли със средно 11% по швейцарското правило.

Без промяна остава минималното обезщетение за безработица – 18 лв. на ден, но максималното се увеличава от 85,71 лв. на 107,14 лв. на ден.

Запазва се и размерът на помощта, която майките получават през втората година на майчинството – 780 лв. на месец.

В бюджета на НЗОК за 2024 г. са заложени 8 млрд. лв. – с 1,1 млрд. лв. повече от парите за тази година.

Повече средства от тази година – с около 20%, са предвидени за доболничната помощ, профилактиката и денталните дейности.

Предвижда се още от следващата година увеличаване на адънка на 15% за мултинационалните компании с годишен оборот 1.5 млрд. лв. В тази връзка от КРИБ поискаха спешна среща с премиера Николай Денков.

Вижте цялата позиция на организацията:

 

Бюджетът на страната за догодина ще бъде приет преди празниците, заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков. Прогнозата му е, че това ще се случи от 20 до 22 декември.

Проектът на Бюджет 2024 предвижда дупката в хазната да е 3% от БВП на касова основа и ръст на икономиката с 3,2%.