Парламентарната бюджетна комисия прие на второ четене максималният осигурителен доход за 2024 г. да се увеличи на от 3400 лв. на 3750 лв. До този ръст с 10% се стигна след три прегласувания. Окончателното решение ще вземат депутатите в пленарната зала.

Срещу ръста на максималният осигурителен доход традиционно са от IT сектора, където заплатите преобладаващо са над този праг.

„Разговорът трябва да престане да бъде на полето „ще вдигаме, няма да вдигаме“,  „ще взимаме от богатите, ще даваме на бедните“ – въобще цялата тази реторика, която върви повече от две години пречи на България да е предвидима дестинация“, коментира в предаването „Лице в лице“ Доброслав Димитров, председател на Българската асоциация на софтуерните компании.

По думите му разговорът за максималния осигурителен доход е принципен и в неговата си същност е проблемен по начина, по който се прави през последните години.

„Увеличението не е голямо, но проблемът е, че сега е 11 декември – годината свърши. Компаниите са изготвили бюджетите си – в момента мениджърите не знаят с колко трябва да увеличат бюджетите си на фонд „Работна заплата“. Това е сериозен проблем“, уточни Димитров.

Той коментира още, че въпреки обвиненията, че от IT сектора отказват да са солидарни, всъщност те са най-солидарни, защото са на светло и допринасят най-много чрез вноски в осигурителната система. Системата работи, когато всички са солидарни, а не само една малка част, допълни председателят на Българската асоциация на софтуерните компании.

Гледайте целия разговор във видеото!