Депутатите заседават извънредно днес и утре. За днес е предвидено първо четене на проекта на държавния бюджет за 2024 г. Във вторник пък се предвижда окончателното гласуване на част от данъчните закони.

Снимка: bTV

Комисията по бюджет и финанси се събра извънредно, за да може да реши окончателно с какви пари ще разполагат държавното обществено осигуряване и здравната каса през следващата година

Депутатите дадоха зелена светлина от първи януари следващата година да се вдигне максималният осигурителен доход от 3400 лв. сега да стане 3750 лв. От първи юли следващата година се предвижда ръст на пенсиите със средно 11%, това е швейцарско правило.

Снимка: bTV

Депутатите решиха да се запази и помощта, която майките получават през втората година на майчинството си на 780 лв., толкова, колкото е и сега.

Този текст предизвика най-много спорове в комисията, тъй като опозицията поиска през втората година майките да получават колкото е минималната работна заплата, а тя трябва да стане 933 лв.

В края на миналата седмица БСП обявиха, че не одобряват бюджетът да се гледа преди данъчните закони, а председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев от ДПС обясни, че разместването е заради отсъствието на финансовия министър Асен Василев, който участва в Съвета на Европейския съюз по икономически и финансови въпроси.