Военно-транспортният самолет „Спартан“ е излетял от Франция с българските студенти, а очакванията са да кацне у нас на летище „Враждебна“ късно тази вечер.

След кацане на самолета нашите сънародници ще бъдат транспортирани до ВМА с линейки, където ще им направят изследвания за наличието на коронавирус и ще останат под карантина в болницата две седмици.

Рано сутринта сънародниците ни - момче и момиче са излетели от Ухан за Южна Франция, в рамките на общоевропейската операция. От огнището на заразата вече избяга 25-годишна българка.

В момента тя е в Германия и няма симпотими на вируса, но ще е изолирана 2 седмици в бивши казармени поделения край Франкфурт.

Снимка: bTV

„Най-голямото притеснение беше на летището да ни кажат, съжаляваме не можете да напуснете страната“, споделя Преслава.

Лекарите установили, че двама души от полета с Преслава са носители на коронавируса.

Снимка: bTV

"Двама наши сънародници, които са се върнали от Ухан, са показали положителни тестове за заразяване с коронавирус. През последните няколко часа състоянието им е добро“, обясни Йенс Спан, министър на здравеопазването на Германия.

Стоян Конев също се е приблал вчера от Китай и е в дома си под карантина.

Снимка: bTV

„Навсякъде има термокамери, ходещи с електронни термометри, дори като се качваш във влака, те проверяват, не се допускат хора с температура“, споделя Стоян Конев.

На летищата у нас все още предстои да бъдат поставени нови термокамери за кацналите от Китай и страни, в които заразата е стъпила. Пътниците, които днес кацат на летище София разказват, че все още няма въведени допълнителни мерки за сигурност, заради коронавируса.

Лекарски екипи трябва да преглеждат пристигналите.
         
„Сега кацнах, не забялязах да има допълнителни мерки. На летището във Франкфурт обаче имаше много проверки“, казва Нейтън.

Тези, които се прибират от Китай, трябва да останат под карантина за 2 две седмици.

Вчера беше обявена 4-та степен на риск. При публикуването на общо предупреждение за пътуване, оценката на ситуацията по сигурността не се основава на едни или други трагични събития, а на общата обстановка в региона, респективно в дадената страна, съгласно цялата налична информация, с която разполага Министерството на външните работи.

Министерството на външните работи използва възприетата в държавите-членки на ЕС класификация на степените на риск, както следва:

I степен
Без особени препоръки.

ІІ степен
Повишено внимание (осведомете се подробно за актуалната обстановка в страната)

ІІІ степен
Повишено ниво на риск (препоръка да не се пътува в определени райони на страната освен при необходимост)

ІV степен
Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна (освен при крайна необходимост)

V степен
Предупреждение за преустановяване на всякакви пътувания и незабавно напускане на страната.