Двамата български граждани, заявили, че искат да напуснат китайския град Ухан във връзка с разпространението на новия коронавирус, пристигнаха във Франция с френски самолет в рамките на общоевропейска операция. Това казаха от МВнР. 

Самолетът се приземи на летище в град Истр, Южна Франция в 15:32 ч., българско време, на 2 февруари 2020 г. На борда на самолета има 251 пътници от десетки националности.

Оттам те ще пристигнат у нас, ако нямат притеснителни симптоми. Именно в китайския град се зароди новия коронавирус.

Те ще летят с военно-транспортния самолет "Спартан", който правителството изпраща за тази цел. Студентите ще бъдат откарани във ВМА за срок от 14 дни.

Очаква се да излетят за България около 17 ч. българско време.

Ако покажат признаци на температура, ще останат под карантина във Франция, уточни на брифинг в събота външният ни министър Екатерина Захариева.

Една наша сънародничка вече е в Германия. Тя няма симптоми на грип, но е изолирана в самостоятелна стая за 14 дни във Франкфурт, каза самата тя пред bTV.

Вчера беше обявена 4-та степен на риск. При публикуването на общо предупреждение за пътуване, оценката на ситуацията по сигурността не се основава на едни или други трагични събития, а на общата обстановка в региона, респективно в дадената страна, съгласно цялата налична информация, с която разполага Министерството на външните работи.

Министерството на външните работи използва възприетата в държавите-членки на ЕС класификация на степените на риск, както следва:

I степен
Без особени препоръки.

ІІ степен
Повишено внимание (осведомете се подробно за актуалната обстановка в страната)

ІІІ степен
Повишено ниво на риск (препоръка да не се пътува в определени райони на страната освен при необходимост)

ІV степен
Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна (освен при крайна необходимост)

V степен
Предупреждение за преустановяване на всякакви пътувания и незабавно напускане на страната

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!