Епидемията от коронавируса от Азия се разраства – заразата взима застрашителни размери.

Първи смъртен случай има извън Китай, беше регистриран във Филипините. Става дума за мъж, роден в огнището на заразата – град Ухан.

Той е 44-годишен китаец, роден в Ухан. Той изглежда е бил заразен, преди да пристигне във Филипините, съобщи Световната здравна организация. Пациентът е починал вчера, след като от 25 януари е бил изолиран във болница във Филипините.

Двете българки, които бяха блокирани там, днес трябва да бъдат евакуирани до Франция, а оттам ще бъдат транспортирани с военния „Спартан“ до София. У нас е в сила четвърта от пет степени на риск, което включва препоръка да не пътуваме за Китай.

Съединените щати, Австралия и Нова Зеландия, затвориха границите си за пристигащи от Китай. Върнатите оттам техни граждани се поставят под карантина. В Нова Зеландия ограниченията са особено строги. 

Всички, които са посещавали континентален Китай през последните 14 дни, няма да могат да влязат, нито да останат в Нова Зеландия. Налагат се ограничения.

Световната здравна организация се обяви (СЗО) против подобни мерки. Тя препоръча въвеждане на скрининг на официалните гранични пунктове и предупреди, че затварянето на границите може да ускори разпространението на вируса, тъй като ще принуди част от пътуващите да влизат в страните нелегално.

304 са вече починалите в Китай от коронавируса. Потвърдени са 2590 нови случая на заразени, с което броят им нараства до 14 380.

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 485 0 14 30
Света 1098762 756 59172 228923
Заразени* Нови Починали
България 485 0 14
Света 1098762 756 59172
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer