Бившият председател на антикорупционната комисия Пламен Георгиев отказва да събори незаконните обекти на терасата и обжалва заповедта.

На община "Слатина" й се наложи да прави проверката два пъти след като първоначалните й изводи, че почти 60 квадрата от навесите са незаконни беше обезсилена от директора на строителния контрол на София Влади Калинов с довода, че строителството било извършено преди акт 16.

Заради това Калинов се раздели с поста си, а повторната инспекция показа:

Не се доказва по безспорен начин, че строителството на два дървени навеса върху терасата са извършени преди въвеждане на сградата в експлоатация.

„Не, не трябва да бъдат там това е нашето мнение, защото не отговарят на законната кота, по-високи са. В проектите покривите не съществуват”, заяви кметът на „Слатина” Наталия Стоянова.

Затова и се издава заповед:

Нареждам: Да премахнат незакон строеж – два дървени навеса.

Георгиев и съпругата му обжалват с мотива, че незаконно построеното било там преди акт 16, като представят декларация от строителя, коментираха от общината.

– Имате ли практика, ако нещо е незаконно и строено преди акт 16 да се приеме за законно?
– Наталия Стоянова: Има, но случаят не е такъв. Когато котата е над допустимата по закон, няма документ който да я санира.
– Да я санира, означава да я узакони?
– Да.
– Мислите ли, че ще спечелите спора в съда?
– Надяваме се, че ще го спечелим.

Пламен Георгиев до момента отказва коментар пред bTV. Съдебното дело може да отнеме и години, а Георгиев вероятно ще дочака окончателното решение във Валенсия, където правителството реши да го изпрати като почетен консул. От външното ни министерство съобщиха, че Георгиев минава през подготовка. Чака се и одобрението на испанските власти.

Междувременно вестник "Сега" съобщи, че към 20 септември Пламен Георгиев не е подал искане да бъде освободен от длъжността прокурор – позиция, несъвместима с тази на консул.