Пламен Георгиев беше възстановен на работа като прокурор в Специализираната прокуратура с 8 гласа от 8 присъстващи на заседанието на ВСС. Това съобщи репортерът ни Канна Рачева. 

Досега Георгиев изпълняваше длъжността председател на Антикорупционния орган.

На 31 юли той подаде оставка като председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПОНПИ).

Оставката му бе депозирана в последния работен ден на парламента преди ваканцията на депутатите през лятото.

Решението му дойде след няколкомесечна сага около терасата на апартамента му, която се оказа, че не е вписана в имуществената декларация и че на нея има незаконно построени обекти.

Камарата на архитектите пък поиска да направи независима експертна проверка на сградата, където е имотът на вече бившия шеф на КПКОНПИ Пламен Георгиев.

По документи Георгиев е отново на работа в Спецпрокуратурата от 1 август. Според закона, той не се връща на изборна длъжност и висшите магистрати са длъжни да го възстановят дори без мнение на етичната комисия.

Сега обаче, ако новоизбраният шеф на Специализираната прокуратура Димитър Петров предложи Георгиев за свой заместник, колегията ще трябва да заседава отново и да реши дали кандидатурата му покрива етичните норми.

Междувременно единственият кандидат за главен прокурор - Иван Гешев, разпространи позиция, в която заявява, че срещу държавното обвинение има опити за политически натиск.

Според Гешев внушенията, че прокурорите и следователите са втора ръка магистрати, които нямат собствено мнение и гласуват под строй, са "мотивирани от партийни, корпоративни или лични интереси, различни от тези на българските граждани".