Камарата на архитектите иска да направи независима експертна проверка на сградата, където е имотът на вече бившия шеф на КПКОНПИ Пламен Георгиев.

Собствениците са получили писма от общината, за да дадат съгласие да бъдат предоставени строителните книжа за апартаментите им.

Констатациите на община „Слатина” са, че около 60 квадрата от навесите на терасата на Пламен Георгиев са незаконни и трябва да бъдат премахнати.

В момента тече втора проверка, след като първите заключения на районните инспектори бяха обезсилени шефа на столичния строителен надзор Влади Калинов, след което той се раздели с поста си.

Според писмата от кмета на „Слатина”, за да се извърши независимата проверка, е нужно изричното съгласие на всеки собственик. Дали Пламен Георгиев ще даде съгласието си, или не – екипът ни така и не успя да му зададе този въпрос. Той и охраната му предпочетоха да избегнат среща с екипа ни.

Според главния архитект на София Здравко Здравков вече освободеният Влади Калинов е предпочел да обърне внимание на твърденията на бившите собственици на имота вместо на официалната документация.

„Представени са допълнително доказателства, че тази тераса и тези покриви на въпросната тераса са изградени преди предаването на сградата. В екзекутивната документация това липсва. Екзекутивът да преведа на български това е документът, който удостоверява как е изглеждала сградата във времето на завършването”, коментира Георгиев.

До момента от Камарата на архитектите не са получили достъп до строителните книжа на сградата.

По-късно днес Пламен Георгиев разпространи своя писмена позиция до bTV относно отказа да коментира казуса:

„Днес (04.08. – неделя), станах неволен участник в недопустима ситуация, създадена от Ваш екип. След мое участие в сутрешния блок на Нова телевизия бях буквално причакан от Ваш репортер, а при опита ми да напусна сградата, се стигна до пресичане на пътя на автомобила на НСО – ситуация, която разбирате, че можеше да доведе до инцидент. 

Истината е, че бях ангажиран семейно днес, тъй като синът ми има рожден ден и всяка минута от деня ми бе разграфена. Това е и причината да отклоня поканата за интервю от страна на Вашия репортер, който ме дебнеше пред сградата на Нова телевизия. Не очаквах обаче, че дългогодишен журналист би застрашил собствената си сигурност и тази на колегите си, преследвайки човек, който не се крие. Моля да разберете притеснението ми – всяка подобна ситуация може да се възприеме като заплашителна от служителите на НСО, на които е възложено да следят за моята сигурност.  
Подобно поведение е необяснимо за мен, тъй като винаги съм приемал bTV и нейните служители за сериозна и обективна медия, която спазва етичните и професионални правила на журналистическата гилдия. Удивен съм, че публична личност като мен, може да бъде причаквана по подобен начин – не като дългогодишен служител на държавата, съблюдаващ за спазването на нейните интереси, а като укриващ се от закона престъпник. 

Моля считайте настоящото писмо за моя официална позиция по случилото се. Надявам се, че тя ще бъде обективно отразена от Вашата медия”.

Екипът на bTV кани Пламен Георгиев за интервю в удобно за него време.