Пламен Георгиев става отново прокурор след като подаде оставка като шеф на комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество.

Той ще се върне в специализираната прокуратура в началото на другата седмица. Висшият съдебен съвет трябва да го възстанови на работа според действащото законодателство.

Мястото на Пламен Георгиев се пази, както е по закон, обясни Даниела Машева, член на Висшия съдебен съвет. Проверките на общината за законността на постройките върху терасата му нямат нищо общо с работното му място.

Според закона за противодействие на корупцията не било необходимо и мнение на етичната комисия. Незавършилата проверка засягала Пламен Георгиев единствено като гражданин.

„В закона изрично е предвидено като основание за възстановяването при прекратяване на мандата и подаване на оставка, като в случая и на освобождаването му с решение от Народното събрание, ние да вземем решение, с което сме задължени да го възстановим на заеманата длъжност”, каза Даниела Машева, член на ВСС.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!