След близо 30 часа барикада – протестиращите медицински сестри излязоха от сградата на бившия Партиен дом. Малко след 20 ч. тази вечер те напуснаха сградата на Народното събрание, съпроводени от НСО.

"Излязохме, защото сме изтощени, защото не сме спали три дни", каза един от организаторите на протеста медицинската сестра Мая Илиева. Тя беше категорична, че протестите ще продължат.

По думите й барикадирането им е станало инцидентно:

„Подразни ни накрая фактът, че те работят 5 минути, ние бяхме отишли да говорим с тях, с г-н Ананиев искахме, с д-р Дариткова и с всички лекари, които са там, от всички парламентарно представени групи. Искахме най-накрая да ни чуят и наистина да стигнем до някакво решение, защото ние една година сме по протести, една седмица бяхме на палатки.

Може би щеше да има насилие, защото мен ме хванаха и в момента, в който разбраха, че сме на живо, ме пуснаха веднага. Защото те нахълтаха вътре, всичките".

Тя коментира позицията на БЛС, който по-рано съобщи, че не подкрепя протеста им:

"Българският лекарски съюз винаги е критикувал нашите действия. Както виждате, те са едни и същи, миналата година на 1 март се събраха с КНСБ – това са същите казионни организации, които и в момента се събраха, и по същия начин ни заклеймиха. Затова ние сме на улицата, точно заради тяхното бездействие. Както виждате в мрежите вече се появяват много лекари, които застават на нашата страна и дай Боже това съсловие, и нашето, и тяхното, да се събуди и да разбере, че тези организации не работят и наистина да си направим нови организации, които да работят и да променим цялата система, защото тя е порочна", каза още Мая Илиева.

Повече от денонощие медицинските сестри отказваха да напуснат залата, в която вчера заседава здравната комисия с искания за реформа и увеличение на заплатите.

Сестрите обявиха гражданско неподчинение. Напрежението ескалира, когато излязоха на външния перваз на прозореца, по думите им, след като служители от НСО влезли в залата и се насочили към тях.

Една от жените остана на ръба повече от час. След близо час преговори, Бойка Анастасова обаче реши сама да се прибере:

„Единственият изход, който ни оставаше, беше первазът. Непрекъснато влизаха навътре. Тук имам кръв на ръката“, каза Бойка Анастасова.

Националната служба за охрана отрече да е упражнила насилие.

„Дърпахме ги, да, за да не се качат на прозорците и ние се опитахме да ги хванем“, заяви ген. Красимир Станчев.

Напрежение възникна между Националната служба за охрана и Министерството на вътрешните работи.

Службата обвини МВР, че не са им оказали съдействие за овладяване на ситуацията. От вътрешното ведомство пък контрираха, че нямат юрисдикция в сградата, а и ситуацията не налагала намеса им. 

БЛС се разграничи от протестите

Българският лекарски съюз пък излезе с декларация, в която изрязва възмущението си срещу протестиращите в бившия Партиен дом медицински сестри. По думите им това е опит за подмяна на демокрацията и въвличането на съсловието в политически рекет.

Исканията на протестиращите медицински сестри:

В късния следобед протестиращите медицински сестри написаха и декларация с осем конкретни искания.

Сред тях – заплата в размер на две минимални възнаграждения, без търговски дружества в здравеопазването, задължителен колективен трудов договор на национално ниво.

От Брюксел здравният министър контрира, че част от исканията са неизпълними – като например 1220 лева чиста стартова заплата, както и премахването на статута на болниците на търговски дружества.

"Като резултат – качеството на медицинската помощ ще се влоши и тогава, с основание, всички ще бъдат недоволни, по-недоволни от сега. Няма как да се разпределят пари на калпак", заяви Ананиев.

Оттук нататък министерството ще води разговори единствено с легитимно признатите организации, казаха оттам.

Исканията на протестиращите медицински сестри са политически и няма да бъдат изпълнени, заявиха от правителството на извънреден брифинг в Министерски съвет.

Допълниха, че изпълнението на исканията им ще доведе до подмяна на настоящия здравноосигурителен модел и дестабилизация на системата.