Напрежението в сградата на бившия Партиен дом, където медицинските сестри се барикадираха, провокира напрежение между Националната служба за охрана и Министерството на вътрешните работи.

Снимка: btvnovinite.bg


Службата обвини МВР, че не са им оказали съдействие за овладяване на ситуацията. От вътрешното ведомство пък контрираха, че нямат юрисдикция в сградата, а и ситуацията не налагала намеса им. 

Началникът на НСО Красимир Станчев, който през цялото време лично следеше ситуацията в сградата, изтъкна, че е търсил съдействие от МВР, но такова не е получил.

„Можеха да влязат и да помогнат да ги изведем. Не ми беше оказано такова съдействие най-важното беше психолози да изпратят помощ с психолози. Не казвам, че по правилен начин сме постъпили, ще направим анализи, трудна ми е ситуацията в момента“, каза още той.

Снимка: btvnovinite.bg

От МВР отговориха, че нямат юрисдикция в сградата. Тя се охранява от НСО и гардовете имат същите правомощия, като техните. От вътрешното ведомство са следили ситуацията през цялото време и са били в готовност.


„Преценихме, че няма заложническа криза, терористичен акт, отвличане, принуда. Категорично няма данни за заплаха за живота, здравето, на който и да е служител вътре и, въпреки всичко взехме всички мерки – разполагане на полицейски сили около сградата“, отговори главният секретар на МВР Иво Иванов.

Криминалният психолог Тодор Тодоров е участвал в решаването на едни от най-големите заложнически кризи у нас. Според него, в подобни ситуации психолозите имат подкрепяща роля, но друг взема важните решения. И колегите му от НСО, които са били на място, са се справили добре. Допълни, че в тази ситуация няма законово основание МВР да се намесва.

Снимка: btvnovinite.bg

От НСО определиха и реакцията на пожарникарите с платнището под прозорците като закъсняла. МВР заявиха, че са реагирали своевременно.