Пет медицински сестри обявиха гражданско неподчинение в сградата на парламента тази вечер. Те се баракидариха в залата на Партийния дом, където заседава парламентарната Комисия по здравеопазване, на която сестрите бяха поканени да участват.

Те очакваха, че ще присъства и ресорният министър Кирил Ананиев, пред когото отново да поставят въпроса за заплатите. Министърът обаче не дойде заради извънредно заседание на здравните министри в Брюксел, където ще бъдат обсъждани мерки срещу коронавируса.

Вместо да си тръгнат, сестрите останаха. И от 16 ч. те са в залата и отказват да я напуснат. 

Лидерът на протестите на медицинските сестри Мая Илиева излъчи видео на живо в профила си във „Фейсбук“, в което с останалите недоволни обсъждат исканията си – реформа, по-високи заплати и спазване на медицинските стандарти.

На въпрос кога ще напуснат сградата, те отговориха - докато проблемът със заплатите не бъде решен.

Снимка: Бранимира Рускова

Отвън пред сградата също има сестри, които вече пети ден са на палатков лагер със същото искане - заплатите им да се повишат.

"Ние сме медицинските сестри на България, които се уморихме да повтаряме, че никой не се грижи за нас, че ние сме националната сигурност на тази държава, че всички болни разчитат на нас. Господин Ананиев, вече без никакво уважение към него говоря, защото той също има семейство и аз не знам как той поглежда семейството си и внуците си и как ги възпитава на чест и достойнство. Той лъже непрекъснато на всяка една среща“, заяви пред bTV медицинската сестра Елена Тонева.

Една от барикадиралите се сестри беше категорична в разговор по телефона, че няма да си тръгнат.

„Защото не може само те да си гласуват увеличение на заплатите, защото ние една година протестираме без да ни чуят. Пет дни сме пред Министерския съвет като интериор, на дъжд, на студ, на вятър на палатките и пак не ни виждат и не ни чуват…“.

На въпроса как смятат да прекарат нощта, тя каза, че медицинските сестри са свикнали на всякакви условия – могат да спят, могат и да не спят.

Министерството на здравеопазването държи на своята позиция, че част от исканията на сестрите вече са изпълнени. Протестиращите сестри очевидно не споделят това мнение и искат среща с председателката на парламента Цвета Караянчева.

Шефката на здравната комисия, която водеше заседанието днес, д-р Даниела Дариткова заяви по повод случилото се, че не толерира такова поведение.