Исканията на протестиращите медицински сестри са политически и няма да бъдат изпълнени.

Това заяви социалният министър Деница Сачева на извънреден брифинг в сградата на Министерски съвет, след като пет здравни работнички прекараха повече от денонощие барикадирани в сградата на бившия Партиен дом.

От Министерството на здравеопазването уточниха, че в 15:10 ч. са получили проект на споразумение с искания от Мая Илиева, лидер на протестите. Представителите на правителството заявиха, че изпълнението му ще доведе до подмяна на настоящия здравноосигурителен модел и дестабилизация на системата.

Конкретните искания са осем, сред тях са заплата в размер на две минимални възнаграждения, без търговски дружества в здравеопазването, задължителен колективен трудов договор на национално ниво.

Сачева беше категорична, че няма да се съгласят със споразумението, защото е безотговорно да се подписва документ с физически лица.

„Бихме приели всички разумни споразумения, но не и предложения, които биха дестабилизирали държавата и здравната система, особено в този труден момент. Той не е елементарна част, която касае само специалистите по здравни грижи и в частност медицинските сестри. Този модел обхваща общественото здраве, Спешна медицинска помощ и всички структури и звена, които се грижат за нашето здраве“, заяви заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева.

Вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че няма да поставя под въпрос правото им на протест, но добави, че демонстрациите не трябва да създават рискове за нарушаване на обществения ред.

„Към всички политици, които се опитват да овладеят държавата – да я пазят, защото друга нямаме. Това е част от политическата игра – да пазят закона и институциите. “, уточни Дончев.