Ситуацията с протестиращите медицински сестри ескалира. След като прекараха нощта в бившия Партиен дом, недоволството им се пренесе на перваза на сградата, където имаха противоречия със служителите на Националната служба за охрана.

До тежки инциденти не се стигна, а протестиращите се прибраха обратно в сградата след преговори със служители на НСО, продължили повече от час.

Над 24 ч. те отказват да напуснат сградата и заявиха, че ще го направят едва след среща с представител на правителството.

Отказът да напуснат сградата и сблъсъкът с НСО:

Според медицинските сестри, решението да останат в Народното събрание на пл. „Ал. Батенберг“ е било спонтанно. 

„Стояхме на перваза. Увериха ни, че няма да ни блъскат. И в момента, в който си свалих якето, те нахлуха“, разказа Бойка Анастасова, която е рехабилитатор и прекара нощта в сградата с още 4 медицински сестри.

Едночасовите преговори със служители на НСО не дадоха резултат, а Бойка Анастасова слезе от прозореца сама.

Снимка: Ладислав Цветков

От Служба за охрана са категорични, че насилие не е имало. „Дърпахме ги, да, за да не се качат на прозорците. И ние се опитахме да ги хванем. Те опитваха да излязат навън, ние се опитвахме да ги оставим вътре“, уточни началникът на НСО бригаден генерал Красимир Станчев.

По думите на генерал Станчев, с риск за живота си, служителите на НСО са предотвратили нелепа трагедия. Той допълни, че органите на реда са отказали съдействие. От МВР отговориха, че въоръжени полицаи нямат право да влизат в сградата.

Снимка: Ладислав Цветков


„Преценихме, че няма заложническа криза, терористичен акт, отвличане, принуда, категорично няма данни за заплаха за живота и здравето, на който и да е служител вътре и въпраки всичко, взехме всички мерки – разполагане на полицейски сили около сградата, наблюдение имаше“, уточни главният секретар на Ивайло Иванов.

Разделение в бяло:

От Българския лекарски съюз се разграничиха от действията на протестиращите медицински сестри.

От Здравното министерство пък заявиха, че част от исканията на сестрите са неизпълними и допълниха, че няма как и статутът на търговски дружества да отпадне. 

Снимка: Ладислав Цветков

„Никога аз, премиерът и правителството не сме отказвали диалог. Последната ми среща с протестиращите беше само преди 9 дни – тогава за пореден път чух нови искания – за защитена професия, за борса на медицинските сестри, да бъдат извадени само сестрите от търговската дейност на болниците, да минат в първа категория труд и ред други. С всяка следваща среща те поставят нови искания – кое от кое по-неизпълнимо“, коментира Кирил Ананиев пред журналисти.

Оттук нататък Министерството на здравеопазването ще води разговори единствено с легитимно признатите организации, казаха още от ведомството.

Отговорът на премиера Бойко Борисов:

„Познавам ги тези сестри, идвали са и исканията им са изпълнени - не 50, а 500 млн. повече са парите за здравеопазване в новия бюджет. Разделихме се с добро и останах малко учуден от това, което е станало“, коментира премиерът Бойко Борисов.

Министър-председателят добави, че има два отговора за протеста на медицинските сестри в зависимост от ситуацията. „Ако говорех като президента Румен Радев, щях да кажа: Тъй като НСО е на негово подчинение, че виновен е началникът на НСО, но аз не говоря така. Никога не правя такива заключения, а точно обратното“, допълни Борисов.

„НСО правилно са постъпили. Буквата на закона е друга. Начинът, по който трябва да се действа в една правова държава, е друг. Но, това са български сестри, български майки и съпруги, какво толкова се е случило от това, че са преспали там?! Да ги дърпат, да ги бутат, да ги извличат насила не е красиво и джентълменско. Но не е и красиво - тези, които злоупотребяват с тях, те са виновни“, допълни премиерът.

Конкретните искания на медицинските сестри:

В късния следобед протестиращите медицински сестри написаха и декларация с осем конкретни искания.

Снимка: btvnovinite.bg

 

Сред тях – заплата в размер на две минимални възнаграждения, без търговски дружества в здравеопазването, задължителен колективен трудов договор на национално ниво.

Снимка: btvnovinite.bg

Исканията на протестиращите медицински сестри са политически и няма да бъдат изпълнени, заявиха от правителството на извънреден брифинг в Министерски съвет.

Допълниха, че изпълнението на исканията им ще доведе до подмяна на настоящия здравноосигурителен модел и дестабилизация на системата.