С риск за живота си служителите на НСО предотвратиха нелепа трагедия. Това пише в изявление на Националната служба за охрана (НСО) във връзка с казуса с барикадиралите се в бившия Партиен дом пет медицински сестри.

Няколко от протестиращите медицински сестри се барикадираха още вчера в залата, в която заседава Здравната парламентарна комисия в сграда на Народното събрание на пл.„Батенберг“.

Те прекараха там нощта, а на два пъти излизаха на перваза на прозорците на бившия Партиен дом. Прибраха се от первазите на прозореца след повече от час преговори с психолози и служители на НСО. 

„Във връзка с продължилата близо 15 часа ситуация, при която петима граждани отказаха да напуснат помещение на охраняем от НСО обект – сграда на Народното събрание, заявяваме, че служителите на Националната служба за охрана положиха неимоверни и продължителни усилия по уважителен и в съгласие с личното достойнство на участниците в протестната проява начин да ги склонят към диалог и сътрудничество. Изразяваме дълбоко съжаление, че тези усилия не промениха нагласата на протестиращите, като същевременно категорично отричаме твърдения за проявено насилие спрямо тях.

Реакцията на служителите на Националната служба за охрана по обезопасяване на лицата бе предприета след търпелив и внимателен анализ на тяхното поведение и бе провокирана единствено от съображения за ограничаване на рисковете за техния живот и здраве и от видимо опасно за самите тях провокативно поведение. С риск за живота си и въпреки отявлената съпротива, служителите на НСО изпълниха по единствения възможен начин своя дълг и предотвратиха нелепа трагедия.

Началникът на НСО бригаден генерал Красимир Станчев поднася дълбока благодарност на служителите, които допринесоха за това ситуацията да не се развие до трагичен изход“, пише в изявлението на НСО.

Самият ген. Сатнчев участва в операцията по извеждането на медицинските сестри от перваза на прозореца. От службата приложиха и кадри от любителско видео.

Случилото се провокира напрежение между НСО и МВР. Службата обвини вътрешното министерство, че не са им оказали съдействие за овладяване на ситуацията. От МВР пък контрираха, че нямат юрисдикция в сградата, а и ситуацията не налагала намеса им.  

Началникът на НСО, който през цялото време лично следеше ситуацията в сградата изтъкна, че е търсил съдействие от МВР, но такова не е получил. 

От МВР отговориха, че нямат юрисдикция в сградата. Тя се охранява от НСО и гардовете имат същите правомощия като техните. ОТ МВР са следили ситуацията през цялото време и са били в готовност в готовност.