Тази сутрин се стигна до ескалация на напрежението в сградата на Народното събрание на пл. "Бетенберг" – бившия Партиен дом, където няколко медицински сестри се барикадираха снощи.

Служители на НСО опитаха да приберат протестиращите жени от прозорец на сградата, но една от тях – Бойка Атанасова, успя да излезе отново и обяви гражданско неподчинение.

Снимка: Ладислав Цветков

От вчера вечерта 5 сестри се барикадираха в залата, където заседава Здравната парламентарна комисия. 

Сестрите излязоха на прозорците на сградата тази сутрин, защото нямат ток. Служители на НСО, сред които и техният началник – ген. Красимир Станчев, се опитаха да приберат жените в сградата.

Бойка Атанасова обяви, че са били блъскани и дърпани. Тя твърди, че лидерката на протестите Мая Илиева е викала за помощ. Атанасова заяви няколко пъти в телефонен разговор с водещия на "Тази устрин" Антон Хекимян, че се страхува да влезе, защото не се знае какво ще им направят.

Тя поиска камери на медиите да влязат в сградата, за да се гарантира тяхната безопасност.

Искахме да слязат от прозорците, никого не сме блъскали, опитахме се да я вкараме вътре, обяви началникът на НСО.

„Два часа след спонтанното решение на групата протестиращи да останат в сградата беше мобилизиран екип психолози на НСО, които цяла нощ са работили с тях. Опитахме се да ги склоним към диалог, без да упражняваме натиск. Но усилията ни останаха без успех. Те остават непреклонни в исканията си“, коментира пред bTV говорителят на НСО Веселин Нинов. Службата отговаря за охраната на бившия Партиен дом.

Те по същество не са нарушители на обществения ред, не са нарушители на режима на сигурност на сградата и не ги считаме за рисков фактор, уточни Нинов.

Към 8:30 ч. пожарната разпъна платнище под сградата, което да обезопаси евентуално падане от прозореца.