Това, на което станахме свидетели през последните часове – барикадирането в Народното събрание, е директна провокация срещу държавността.

Това каза здравният министър в отговор на протеста на медицинските сестри, които отказаха да излязат от сградата на бившия Партиен дом, докато не обсъдят исканията им за по-добри условия на труд.

„Никога аз, премиерът и правителството не сме отказвали диалог. Последната ми среща с протестиращите беше само преди 9 дни – тогава за пореден път чух нови искания – за защитена професия, за борса на медицинските сестри, да бъдат извадени само сестрите от търговската дейност на болниците, да минат в първа категория труд и ред други. С всяка следваща среща те поставят нови искания – кое от кое по-неизпълнимо“, коментира Кирил Ананиев пред журналисти.

По думите на ресорния министър, ако правителството подходи популистки и каже „да“ на исканията им – това ще е катастрофа за здравната система. Той посочи, че няма как държавата да фиксира 1220 лв. чиста стартова заплата на медицинска сестра.

„По-малко ли са учили, по-малко необходими ли са на обществото ни инженерите, строителите и колко още професии? Ами ако утре лекарите поискат 4 минимални работни заплати, а професорите по медицина – 6 минимални? Какво се получава? Получава се пълен хаос“, коментира здравният министър.

По отношение на искането болниците да не бъдат търговски дружества Ананиев заяви, че ако това бъде прието, ресурсът няма да е достатъчен за всички.

„Като резултат – качеството на медицинската помощ ще се влоши и тогава, с основание, всички ще бъдат недоволни, по-недоволни от сега. Няма как да се разпределят пари на калпак“, каза още Кирил Ананиев. 

Той беше категоричен, че е изпълнил всички искания, които са реалистични и не поставят здравната система на страната в риск. Министърът заяви, че оттук нататък здравното ведомство ще води разговори единствено с легитимно признатите организации.