През 2005 г. е първият опит с българско участие за изкачване на осемхилядника К-2. В българо-полска експедиция са Дойчин Боянов, Боян Петров, Иван Темелков и д-р Любомир Младенов. 

На 22 юли Боян Петров и Дойчин Боянов достигат 8150 м, но времето се влошава и атаката е прекратена.

Снимка: btvnovinite.bg

През юли 2010 г. към К-2 се отправя казахстанска експедиция, в която се включва българинът Петър Унжиев. Достига Лагер 2 на 6700 м, където умира от височинна болест. 

Снимка: btvnovinite.bg

60 г. след като върхът е изкачен за първи път – през 2014 г., в 9 сутринта, алпинистът Боян Петров става първият българин, който стъпва на осемхилядника. Прави го без използване на допълнителен кислород и без помощта на шерпи.

Второто българско изкачване е на Стефан Стефанов. Използва, както допълнителен кислород, така и помощта на шерпи в експедицията. Пред bTV той сподели, че страховитият К-2 е най-голямото изпитание в живота му. През лятото на 2019 г. адвокат Стефан Стефанов успя да сбъдне своята невъзможна мечта.

„Страхотен е върхът, предизвикателен и със особена аура. За мен това е мъжки връх като усещане, като дух и като един невероятен спомен завинаги“, каза алпинистът.

Снимка: btvnovinite.bg

По-малко от 400 души успяват да достигнат крайната цел и да се върнат живи, за да разказват. К-2 е толкова недостъпен, че повече хора са били в Космоса, отколкото на втория най-висок връх на планетата.

„Има експедиции и през лятото, при които условията са много по-лоши и да не забравяме, че големите трагедии на К-2 са се случили точно през лятото, с огромните лавини, дълбок сняг и силни ветрове“, обясни Стефанов.

След трагедията с Атанас Скатов, днес Стефанов каза единствено: „В такъв момент най-добре е да се смирим и да оставим „Тишината“ да говори“.