Трагедия под осемхилядника К-2. Алпинистът Атанас Скатов загина при опита си да покори втория най-висок връх на Земята и по-труден от първенеца Еверест.

Българинът е паднал при слизане от Лагер 3 към Базовия лагер поради скъсване на въже, съобщиха от Външното ни министерство. Версията на шерпите обаче е друга. Тялото е открито при избирателна акция по земя и с хеликоптери. 

Снимка: btvnovinite.bg

К-2 се смята за най-трудно достъпния осемхилядник на планетата, по-труден и от Еверест. Атанас Скатов участваше в първата международната експедиция, която искаше да изкачи върха през зимата. Преди три седмици десет непалци, в същата експедиция, успяха да стигнат върха, а Скатов и още няколко алпинисти от други държави не поеха този риск.

Според данните в личния джипиес на българския алпинист, който излъчваше местонахождението му в тази експедиция в реално време, най-високата точка, която е успял да достигне е 7 418 м в подножието на К-2.

Инцидентът е станал около 10:30 ч. местно време. Алпинистът беше в неизвестност близо 2 часа. След акция по издирването му, за съжаление, тялото е намерено от шерпите на 5500 метра височина. Това съобщиха пред bTV от пакистанската агенция, която обслужва зимната експедиция.

Рано тази сутрин организаторите на експедицията съобщиха, че атаката към върха се прекратява, а алпинистите започват да слизат към Базовия лагер. По пътя надолу се случва трагедията. Това обясни в социалните мрежи един от шерпите, участвали в спасителната акция:

„Докато е сменял обезопасителните въжета, вероятно е допуснал грешка и е паднал. Преди това бяхме подменили старите въжета с нови. Въжето не беше скъсано“.

Снимка: btvnovinite.bg

От външно министерство съобщиха, че българинът е паднал поради скъсване на въже. Пред bTV непалците опровергаха: 

„Трима от нашите шерпи се качиха в хеликоптера на армията и те откриха тялото на височина от 5500 метра. Нямаше проблем с въжето и то не е скъсано. Високо в планината алпинистите са много изморени, често срещана грешка е да объркат въжетата си. Но на К2 това е немислимо“.

От МВнР допълниха, че тленните му останки са транспортирани с хеликоптер до близкото летище „Скарду“ в Северен Пакистан.

В едно от последните си интервюта алпинистът разказа пред bTV за мечтата си да покори 12-и осемхилядник. Скатов посрещна имения си ден на 5000 м, високо в свирепата азиатската планина Каракорум. 

За трудностите при изкачването на К2 разказа наскоро вторият българин след Боян Петров, успял да се изкачи на върха през 2019 г. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Аз съм един от малкото, които в рамките на една експедиция се качи четири пъти над Черната пирамида. За мен това е мъжки връх като усещане, като дух и като един невероятен спомен завинаги“, обясни адвокатът Стефан Стефанов.

Днес Стефанов каза единствено: „В такъв момент най-добре е да се смирим и да оставим „Тишината“ да говори“. Премиерът Бойко Борисов също изказа съболезнования на близките на алпиниста.

„Факт е, че всеки алпинист, който тръгва за такъв връх, е готов на всичко, абсолютно осъзнато. Би било лъжа да кажа, че той не си го е помислил, като е тръгнал за К-2 и то през зимата, когато никога досега не беше изкачван при зимни условия“, заяви приятелката на алпиниста Петя Добрева

Кметът на Сливен заяви, че смъртта на Скатов е огромна трагедия: „Природата показва за пореден път силата си, но в случая важното е, че винаги си поставяше най-големите цели“. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!