Съмнителните осем проби за COVID-19 са отрицателни. Така единствените потвърдени случаи на коронавирус у нас остават четиримата пациенти в Плевен и Габрово.

Всички проби на контактни лица с болните са отрицателни. Днес обаче са взети нови - резултатите от тях ще са готови най-вероятно утре.

През изминалото денонощие бяха тествани повече от 200 проби. Над 170 от тях на контактни лица от Габрово и Плевен. Всички се оказаха отрицателни.

На редовно заседание на Министерския съвет днес бяха набелязани допълнителни мерки и беше обсъдено как българската наука може да допринесе за борбата с инфекцията.

В Института по органична химия с център по фитохимия учените разработват преди 10-тина години активен въглен от отпадни продукти на кайсиеви костилки.

Снимка: btvnovinite.bg

Активният въглен поглъща токсични вещества и служи за филтър в предпазните маски. Сега веществото е дефицитно.

Българската разработка може да се използва за производството на предпазни средства. Изследванията се финансират от национална програма и Европейския център за чисти технологии.

Частна научно-изследователска компания пък открива молекула, която въздейства на COVID-19. Преди дни получават данни за откритието от престижни лаборатории в Съединените щати и Франция.

Снимка: btvnovinite.bg

„Нашата цел е максимално малка молекула, която да има възможно най-малка токсичност, да се направи във вид на хапче, което лесно да се приема“, обясни Димитър Димитров, управляващ партньор на частна научно-изследователска компания.

Тези и други научни разработки бяха представени днес на кабинета. В борбата с COVID-19 влизат и допълнителни мерки за дезинфекция.

Засега не се мисли за удължаване на грипната ваканция за учениците, но освен Пловдив, до петък вкъщи ще си останат и децата в Стара Загора, реши местната здравна инспекция.

Правителственото заседание беше предшествано от по-строги мерки за достъп. Всички посетители, преди да влязат в сградата, бяха преглеждани. Беше измервана температурата им, ръцете се дезинфекцираха и се раздаваха маски.

Междувременно граничната полиция през нощта е осуетила опит за незаконен износ на близо 8000 маски. Неизвестни пък откраднаха дезинфектантите в Съдебната палата няколко часа, след като бяха поставени. Сега контейнерите са празни.

От МВнР пък съобщиха, че чуждите граждани, включително и български, пътуващи за Румъния от Италия, Китай, Иран и Южна Корея, независимо от типа транспорт, с който пътуват, на влизане в Румъния ще бъдат поставени под задължителна 14-дневна карантина.

Товарните превози над 3,5 тона са освободени от наложените ограничения на движението. Гореспоменатите мерки и ограничения ще се прилагат и върху морските и речните превози.

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 7 175 211 267 3 311
Света 12 833 460 214 741 567 035 7 473 907
Заразени* Нови Починали
България 7 175 211 267
Света 12 833 460 214 741 567 035
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer