Няма нови потвърдени случаи на коронавирус в България. Това заяви председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

До края на деня се очакват резултатите на 56 тествани пациенти. Няма все още информация за пробите на трите деца от Стара Загора със съмнения за COVID-19.

На въпрос на bTV относно информацията, че лекари от от столичната МБАЛББ „Света София“ работят без предпазни средства, а при тях се настаняват пациенти със съмнения за коронавирус, ген. Мутафчийски отрече. По думите му е получил уверението на директора на белодробната болница, че защитни средства за персонала – има.

„Директорът на РЗИ-София е раздал защитни средства на четирите болници, които се занимават с този проблем. Тези пациенти се лекуват най-добре в белодробни болници, същото важи и за болните от грип. Мисля, че това е най-правилното място“, допълни ген. Мутафчийски.

Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев допълни, че са тествани над 300 лица, които са контактували със заразените с коронавирус четирима пациенти от Габрово и Плевен. Той призова всички хора да ограничат социалния си живот и даде пример за безотговорно отношение с Македония.

„Те си внесоха заболяването, въпреки препоръките да не се пътува – шефката на кожната им клиника отиде на ски в Италия. Върна се с вируса и след това организира голяма конференция с 250 души. Такова поведение не трябва да имаме“, уточни д-р Кунчев.

Общият брой на заразените в световен мащаб надхвърли 116 хил. Министерството на външните работи повиши индекса на риск при пътуване до Италия на Степен 4. Ведомството повиши нивото на заплаха при пътуване и до Франция (2), Испания (3) и Малдивите (3).

За кои други дестинации има ограничения може да се види на сайта на Министерството на външните работи.

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 2 460 17 133 912
Света 5 734 864 56 718 354 208 2 466 989
Заразени* Нови Починали
България 2 460 17 133
Света 5 734 864 56 718 354 208
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer